Tetszett a cikk?

Az OTP Bank Rt. megtette kötelező érvényű vételi ajánlatát a bolgár DSK Bankra. A vételi ajánlatot csütörtök délig lehetett eljuttatni a DSK értékesítését végző bolgár Bank Konszolidációs Társaságnak.

Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta, hogy az OTP Bank külföldi bankakvizíciós stratégiájában az elsődleges célországok egyikeként jelölte meg Bulgáriát, egyebek mellett azért, mert az átalakítás nyomán az ország gazdasága kedvező pályán van, a növekedés alacsony inflációval párosul. Mint mondta, Bulgária gazdaságának fejlődési, növekedési kilátásai kedvezőek és a privatizációs folyamat hozzájárul az Európai Unió standardjaihoz és gyakorlatához való konvergenciához.
Wolf szerint az OTP Bank Bulgáriában jelentős előnyként kamatoztathatná az elmúlt 10 év során felhalmozott tapasztalatát: azt, hogy miként lehet egy átalakuló gazdaságban, állami tulajdonban lévő pénzintézetet nemzetközileg is elismert, versenyképes kereskedelmi bankká, illetve pénzügyi vállalatcsoporttá alakítani. A vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy az OTP Bank alapvető célja a részvényesi érték, a bank piaci értékének maximalizálása, amely elsődlegesen a magas és hosszútávon fenntartható saját tőke arányos jövedelmezőség biztosításával érhető el. A DSK Bank megvásárlásával a növekedés és az értékteremtés egyaránt megvalósulhat.
Az OTP vetélytársai az utolsó még állami kézben lévő bolgár bank megszerzésében az osztrák Erste és a görög Pireus bank voltak, az MTI értesülése szerint azonban a görög bank nem adott be vételi ajánlatot. Bolgár lapértesülések szerint a kormányzat több mint 200 millió euróra számít az ügyletből. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!