Tetszett a cikk?

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) és a külügyi tárca közös döntése alapján a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) keretében azonnali hatállyal iraki újjáépítési koordinációs irodát hoztak létre.

Major István, a Külügyminisztérium (KüM) külgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön elmondta: az iroda információkat ad a rekonstrukciós program iránt érdeklődő vállalatoknak. A helyettes államtitkár becslése szerint az már jó eredménynek számítana, ha a magyar cégeknek sikerülne 15-25 millió dollár nagyságrendű megrendelést elérniük. Tájékoztatása szerint az újjáépítés első részében a víz-, energiaellátás, az egészségügyi alapszolgáltatások, az élelmiszerellátás területén működő vállalkozásokat várják. A második ütemben az építéssel, szereléssel foglalkozó cégek pályázhatnak jó eséllyel. A Külügyminisztériumnál eddig 80-100 magyarországi vállalat érdeklődött az újjáépítésben való részvétel iránt.
Az iraki gazdaság újjáépítési munkálatait jelenleg kizárólag az Amerikai Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége, a USAID szervezi. Az egyes beruházásokkal kapcsolatos részletes tájékoztató az USAID honlapján, www.usaid.gov/iraq érhető el, ahol az érdeklődő vállalatok a különböző projektek kivitelezési munkáira vonatkozó regisztrációs formanyomtatványokat is megtalálják. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!