Bár az elemzők némileg alacsonyabb értékekre számítottak, továbbra is kedvezően alakul az infláció csökkenése: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a fogyasztói árak márciusban 0,9 százalékkal haladták meg a februári, és 4,7 százalékkal a 2002 márciusi szintet. Aggodalomra ad okot azonban a folyó fizetési mérleg növekvő hiánya.

Az elemzők az idei év harmadik hónapjára 0,7 százalékos havi, és 4,5 százalékos éves árszínvonal változást vártak. A tényleges adatok ezt ugyan némileg meghaladják, ám az eltérés nem tekinthető a dezinflációs folyamat megtorpanásának. A KSH adatai szerint az első negyedévben a fogyasztói árak átlagosan 4,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az infláció hosszú távú trendjét mutató maginfláció márciusban februárhoz képest 0,3 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,8 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra vetített árváltozás 1 százalék volt februárhoz, és 4,2 százalék tavaly márciushoz képest. Tavaly márciusban a KSH 0,7 százalékos havi és 5,9 százalékos 12 havi inflációt mért.
Márciusban az átlagot meghaladó mértékben, 5,6 százalékkal nőtt az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs - ára, és a háztartási energia is az átlagot meghaladóan drágult, meghatározóan az elektromos energia 8,7 százalékos áremelkedése miatt. A ruházkodási termékek árai ugyancsak az átlagosnál nagyobb mértékben nőttek. Az egyéb cikkek, üzemanyagok és a szeszes italok, dohányáruk árnövekedése szintén magasabb volt az átlagosnál: a dohányáruk 17,0 százalékkal, a jármű üzemanyagok 14,0 százalékkal, az újságok, folyóiratok 12,0 százalékkal kerültek többe, mint 2002 márciusában.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteki adatai szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 413 millió euró volt az idén februárban. Az év első két hónapjában a hiány 674 millió euró volt. Az elemzők ennél lényegesen alacsonyabb, 288 millió eurós hiányt vártak februárra. Tavaly februárban a folyó deficit 178 millió euró volt, az első két hónapban 438 millió eurót tett ki.
Az áruforgalmi egyenleg az idén februárban 310 millió euró hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 177 millió eurós deficittel. Az idegenforgalom 31 millió eurós többletet ért el a második hónapban, míg egy évvel ezelőtt a többlet 81 millió euró volt. Az első két havi többlet 102 millió euró volt, szemben a 2002 január-feburári 134 millió euróval. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Orbán: Ez egy jó törvény, jót fog tenni a munkavállalóknak!

Orbán: Ez egy jó törvény, jót fog tenni a munkavállalóknak!

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg