Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja, a német Bundesbank elnöke, Ernst Welteke hétfőn visszautasította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) sürgetését, hogy az EKB csökkentse tovább a kamatát.

„Ahogy a közmondás tartja: minél jobban püfölik a központi bankárt, annál vastagabb lesz a bőre. Mi az IMF vagy mások javaslataitól függetlenül állapítjuk meg a pénzügypolitikánkat” - idézte Weltekét a Handelsblatt című német gazdasági lap hétfői száma. Welteke emlékeztetett, hogy az EKB decemberben fél százalékponttal, majd márciusban újabb negyed százalékponttal csökkentette az irányadó kéthetes refinanszírozási kamatminimumát - amely azóta 2,50 százalék -, és ezek hatása még csak ezután érződik igazán. „A német gazdaság számára még sohasem volt olyan alacsony a kamat, mint most” - mondta Welteke, arra válaszolva, hogy az IMF vezérigazgatója, Horst Köhler a hétvégén kijelentette: deflációs veszélyt lát néhány országban, közte Németországban, és szerinte az EKB további kamatcsökkentéssel ösztönözhetné a gazdasági növekedést.
Az EKB legközelebb május elején tart kamatértekezletet. E hónap elején azzal indokolták a változatlanságot, hogy az iraki háború miatt nem világosak a kilátások. Az IMF szerint 2,5 százalékra kellene növelni az EKB tizenkét havi inflációs riadószámát az eddigi 2 százalékról, de Welteke ezt is visszautasította, mondván, hogy jelenleg a piac 2 százalék alatti tizenkét havi inflációra számít az euróövezetben középtávon, és ez nagy eredmény, amit nem szabad megzavarni a cél mozgatásával. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!