A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank vizsgálatokat kezd Irakban az újjáépítés költségeinek felmérésére, amint ez biztonságosan elvégezhető. Több állam is elutasítja az Egyesült Államok domináns szerepvállalását az iraki újjáépítésben.

A pénzügyminiszterek az IMF és a Világbank hétvégi tavaszi értekezletén világossá tették, hogy az újjáépítés költségeinek felmérésére tényfeltárást kezdeményeznek, miközben az Egyesült Államok domináns szerepvállalását több állam elutasította, köztük elsősorban a háborút is ellenző országok. A három fő ellenző - Oroszország, Franciaország és Németország - vezetői kétnapos szentpétervári tanácskozásukon világossá tették: az ENSZ kulcsszerepet kell kapjon az iraki újjáépítésben. A probléma megoldására Washington beleegyezett egy új biztonsági tanácsi határozatba, amely az ENSZ-szankciókat váltaná fel Irakban. Az IMF jelezte: az ENSZ határozata után kész megkezdeni a munkát. A tanácskozáson nem volt szó az IMF- és a Világbank-segítség összegéről.
A Bush-kormányzat ugyanakkor ellenzi, hogy az ENSZ-nek olyan nagy szerepet adjanak a háború utáni Irakban, amint azt az európai nemzetek kívánnák. Az ENSZ- főtitkár különleges tanácsadója Washingtonba utazott, hogy tárgyaljon az amerikai illetékesekkel. Mindazonáltal az amerikai kormányzat, amely aggódik a háború és az újjáépítés növekvő amerikai költségei miatt, ígéretet tett a kongresszusnak, hogy nemzetközi pénzügyi szervezeteket és egészséges gazdaságú országokat is bevon a költségek fedezésébe.
Japán máris 100 millió dolláros humanitárius segélyt ígért, de az újjáépítés költségeihez való hozzájárulásról nem tett említést. Japán az 1991-es öbölháborúban 13 milliárd dollárt ajánlott fel. A Világbank tisztviselői elmondták: a kezdeti pénzügyi támogatás olyan kritikus területekre összpontosul majd, mint az élelmiszer-, ivóvíz-, és egészségügyi ellátás, majd a gyermekek iskoláztatásának helyreállítása. Az előzetes becslések szerint az iraki újjáépítés költségei az első néhány évben legalább évi 20 milliárd dollárt tesznek ki, egy évtized alatt viszont elérhetik a 600 milliárd dollárt is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Kiesett az Európa ligából a Vidi

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Megjelent a játék, amelyik a Fortnite-nál is népszerűbb lehet

Megjelent a játék, amelyik a Fortnite-nál is népszerűbb lehet

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Gergely Márton: Gázszerető

Gergely Márton: Gázszerető