Tetszett a cikk?

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás miatt 27 millió forintra bírságolt öt gépjármű-eredetiségvizsgáló céget.

A GVH közleménye szerint a versenytanács hétfői tárgyalásán megállapította, hogy a Trans Holding Group (THG) Kft., a Metalelektro Kft., az Euro-Mobil Kft., az NJL Kft. és az Info Holding Group Rt. 1999 március 12-én írásos megállapodásban rögzítették az eredetiségvizsgálat díjait. Ezt követően 2001. márciusában - a THG Kft. kivételével - elektronikus levélváltással egyeztettek a jövőben alkalmazandó díjakról.
A versenytanács e cselekményeket jogellenesnek, gazdasági versenyt korlátozónak, így a versenytörvénybe ütközőknek minősítette, s jogsértőnek találta azt is, hogy az említett vállalkozások - a THG Kft. kivételével - az alvállalkozóikkal kötött szerződéseikben kikötötték, hogy az általuk meghatározott áraktól az alvállalkozók csak írásos beleegyezésükkel térhetnek el. A szerződéses kikötések további alkalmazását a versenytanács megtiltotta, és a THG Kft.-t 3,5 millió forintra, a Metalelektro Kft.-t 8,5 millióra, az Euro-Mobil Kft.-t 5,3 millióra, az NJL Kft.-t 9 millióra, az Info Holding Group Rt.-t 1 millió forintra bírságolta. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!