Összesen 7,5 milliárd forintot fizettek be egyszerűsített vállalkozói adóként (eva) hétfő estig az átalányadózásra áttért vállalkozók. Ez meghaladja a Pénzügyminisztérium (PM) által várt – 5,3 milliárd forintos – időarányos tervet. A PM ma nyilvánosságra hozott adatai szerint az államháztartás első negyedévi hiánya a prognózisok szerint alakult, sőt valamivel alacsonyabb is lett a tárca által vártnál.

A várt 5,3 milliárd forint helyett 7,5 milliárd forint egyszerűsített vállalkozói adót fizettek be hétfő estig a vállalkozók. A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint további néhány százmillió forint várható, ugyanis könnyen lehetnek még feladott, egyelőre be nem érkezett összegek. Csák Csongor, a PM szóvivő-helyettese a hvg.hu kérdésére válaszolva elmondta: az új adónemre összesen 16 milliárd forint bevételt terveztek a 2003-as évben; a Pénzügyminisztérium ennek a tervezett összegnek a figyelembevételével állapította meg az első negyedévre vonatkozó időarányos tervet.
Az eva hatálya alá bejelentkezők közül közel 60 ezer adózó bejelentkezését fogadta el az adóhatóság, mintegy ötezer adózót pedig elutasított. A feledékenyeknek - azaz akik legkésőbb hétfő éjfélig nem fizették be első negyedéves adójukat - késedelmi pótlékkal kell számolniuk. Amennyiben az adózó a büntetéssel terhelt tartozást is elfelejti befizetni, úgy a jövő évi eva-tagsága is veszélybe kerülhet.
A PM ma nyilvánosságra hozott adatai szerint az államháztartás első negyedévi hiánya a prognózisok szerint alakult, sőt valamivel alacsonyabb is lett a tárca által vártnál. Várfalvi István, a minisztérium helyettes államtitkára kedden elmondta: a PM az első negyedév végére 308 milliárd forintos hiányt várt, a tényleges adat 282,1 milliárd forint lett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Budapestért kampányol Rózsa György

Budapestért kampányol Rózsa György

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Brexit: A brit kormányt nem érdekli az EU Bírósága által nyitott kiskapu

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Népességrobbanás várható a migrációt kibocsátó országokban

Király Linda megint magyarul énekel

Király Linda megint magyarul énekel

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Lezuhant egy fiatal nő a budai rakpartról

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását