Tetszett a cikk?

Összesen 7,5 milliárd forintot fizettek be egyszerűsített vállalkozói adóként (eva) hétfő estig az átalányadózásra áttért vállalkozók. Ez meghaladja a Pénzügyminisztérium (PM) által várt – 5,3 milliárd forintos – időarányos tervet. A PM ma nyilvánosságra hozott adatai szerint az államháztartás első negyedévi hiánya a prognózisok szerint alakult, sőt valamivel alacsonyabb is lett a tárca által vártnál.

A várt 5,3 milliárd forint helyett 7,5 milliárd forint egyszerűsített vállalkozói adót fizettek be hétfő estig a vállalkozók. A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint további néhány százmillió forint várható, ugyanis könnyen lehetnek még feladott, egyelőre be nem érkezett összegek. Csák Csongor, a PM szóvivő-helyettese a hvg.hu kérdésére válaszolva elmondta: az új adónemre összesen 16 milliárd forint bevételt terveztek a 2003-as évben; a Pénzügyminisztérium ennek a tervezett összegnek a figyelembevételével állapította meg az első negyedévre vonatkozó időarányos tervet.
Az eva hatálya alá bejelentkezők közül közel 60 ezer adózó bejelentkezését fogadta el az adóhatóság, mintegy ötezer adózót pedig elutasított. A feledékenyeknek - azaz akik legkésőbb hétfő éjfélig nem fizették be első negyedéves adójukat - késedelmi pótlékkal kell számolniuk. Amennyiben az adózó a büntetéssel terhelt tartozást is elfelejti befizetni, úgy a jövő évi eva-tagsága is veszélybe kerülhet.
A PM ma nyilvánosságra hozott adatai szerint az államháztartás első negyedévi hiánya a prognózisok szerint alakult, sőt valamivel alacsonyabb is lett a tárca által vártnál. Várfalvi István, a minisztérium helyettes államtitkára kedden elmondta: a PM az első negyedév végére 308 milliárd forintos hiányt várt, a tényleges adat 282,1 milliárd forint lett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!