Tetszett a cikk?

A pénzügyminiszter – a törvényi kötelezettség ellenére - az adatvédelmi biztos "megkerülésével" adta ki azt a rendeletét, amely alapján az abban meghatározott limit felett értékesített áru után minden kereskedő köteles számlát kiállítani, akkor is, ha a vevő ezt nem kéri. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az Alkotmánybírósághoz fordul, mivel szerinte a rendelet alkotmányellenes.

Kedden lépett hatályba az a pénzügyminiszteri rendelet, amely a kis- és nagykereskedelemben is kötelezővé teszi az általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvényben szabályozott formájú számla kiállítását abban az esetben, ha egy vevő vásárlása meghaladja a bruttó 50 ezer forintot, és ezen belül legalább száz darabot vesz valamely, 500 forintnál kisebb értékű áruból. A rendelet értelmében a kereskedő akkor is köteles kiállítani a számlát, ha azt a vevő nem kéri.
Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az Alkotmánybírósághoz fordul, mivel szerinte a rendelet alkotmányellenes. Az ombudsman közleményben tájékoztatta a kereskedőket arról, hogy a magánszemélyként vásárlók hozzájárulása, illetve törvényi felhatalmazás nélkül folytatott adatkezelés jogellenesnek minősül, amelynek súlyos következményei lehetnek. Péterfalvi Attila egyben felhívja a magánszemélyek figyelmét, hogy személyes adataik vásárláskor való kiszolgáltatásával azok védelméről indokolatlanul mondanak le.
Az adatvédelmi biztos közleményében felidézi: március elején levélben hívta fel László Csaba pénzügyminiszter figyelmét arra, hogy a rendelet ellentétes az adatvédelem alkotmányos követelményeivel. A Pénzügyminisztérium korábban azzal indokolta a rendelet kibocsátásnak szükségességét, hogy az elősegíti a feketekereskedelem visszaszorítását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!