Tetszett a cikk?

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szükségesnek tartja az adóhivatal közép- és hosszú távú általános forgalmiadó (áfa) ellenőrzési stratégiájának kidolgozását, az adóalanyok ellenőrzöttségi szintjének emelését.

Az ÁSZ-nak az áfa-visszaigénylési rendszer ellenőrzéséről szóló vizsgálati jelentése szerint létre kell hozni a kiutalás előtti ellenőrzés egységes kiválasztási rendszerét, és a kiválasztás objektivitását is növelni kell. A számvevők szerint ki kell alakítani az utólagos ellenőrzésre történő kiválasztást támogató egységes számítógépes rendszert, amely figyelembe veszi az ellenőrzés kockázati tényezőit és megfelel az objektivitás követelményeinek.
Az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy eredményes-e az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) által kialakított és működtetett áfa-visszaigénylési rendszer. Az eredményesség értékelésekor kulcsfontosságúnak minősítették az ellenőrzések tervezését, az adóalanyok ellenőrzöttségi szintjének alakulását, az ellenőrzésre kiválasztás rendszerének kialakítását és működtetését.
Az átlagos ellenőrzöttségi szint adóalanyi körönként eltérően alakult. A 2001. évi adatok azt mutatják, hogy az APEH az utólagos helyszíni ellenőrzésekkel átlagosan 35 évente jut el minden egyes működő áfa-adóalanyhoz. Ezen belül jogi személyiségű gazdasági szervezetekhez 16,3 évenként, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságokhoz 46,3 évente, költségvetési szervezetekhez 11 évente, egyéni vállalkozókhoz 58 évente.
Az ellenőrzöttségi szint fokozásával az adózási fegyelem javulása, ezáltal az önadózásból származó önkéntes befizetések, és így a költségvetési bevételek növekedése lenne elérhető. Az ellenőrzések végrehajtásánál elsődleges szempont, hogy az ellenőrök kapacitásait azokra az adózókra fordítsák, amelyeknél legnagyobb a valószínűsége az adóeltitkolásnak. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!