Tetszett a cikk?

A világ negyedik legnagyobb olajtársasága jön létre az orosz Jukosz és a Szibnyeft egyesülésével. A második, illetve az ötödik legnagyobb orosz olajtársaság fuzionálását kedden jelentették be Moszkvában. Az új vállalat az oroszországi nyersolaj egyharmadát termeli ki és ezzel a legnagyobb orosz vállalattá lép elő.

A tranzakció keretében a Szibnyeft részvényesei eladják a Jukosz papírok 20 százalékát 3 milliárd dollár készpénzért, a többit pedig kicserélik úgy, hogy a Szibnyeft papírokat 36,125 százalékon számítják be az új cégbe. Az orosz versenyfelügyeleti hatóság jóváhagyására váró üzletet az év végéig bonyolítják le, amelynek során a JukosSzibnyeft vezetése ígérete szerint "tisztességes ajánlatot " tesz a Szibnyeft kisebbségi részvényeseinek és az üzlet lebonyolítására egy befektetési bankot kérnek fel. Az új konszern neve JukoszSzibnyeft lesz és a vezérigazgatója Mihail Kodorkovszkij, a Jukosz, elnöke pedig Eugen Svidler, a Szibnyeft vezetője lesz.
A Jukosz 2002-ben 70 millió tonnával, a Szibnyeft pedig 26 millió tonnával járult hozzá a 355 millió tonnás orosz nyersolajtermeléshez; előbbi vállalat a 133 millió tonnás orosz export 19 százalékát, utóbbi pedig 8 százalékát adta a múlt évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!