Tetszett a cikk?

A német kormány hétfőn bejelentette, hogy 0,75 százalékra lefelé módosítja a bruttó hazai össztermék (GDP) idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A portugál kormányaz eddig várt 1,25-2,25 százalékos GDP-bővülés helyett már csupán 0,25-0,75 százalékra számít.

Az új, 0,75 százalékos éves növekedésre mérsékelt német prognózis szolgál a következő havi adóbevételi becslés és az év hátralevő része költségvetési tervezésének alapjául - jelentette be hétfőn a német gazdasági miniszter. 2001 júniusában, amikor a 2003-as előzetes terveket készítették, a német kormány még 2,5 százalékos növekedéssel számolt. Tavaly novemberben a prognózist 1,5 százalékra, idén januárban pedig 1,0 százalékra csökkentették. Magyar elemzők és nemzetközi közgazdászok legfeljebb 0,5 százalékos német GDP-növekedésre számítanak az idén, ami Magyarország számára sem mellékes: Németország jelenti ugyanis az ország legjelentősebb külkereskedelmi partnerét.
Nem mindennapi mértékben csökkentette az idei gazdasági növekedésre adott korábbi prognózisát hétfőn a portugál kormányzat is. Az ország pénzügyminisztériuma szerint még az is elképzelhető, hogy Porugália az év második felében recesszióba kerül. Az EU jelenleg legszegényebbnek mondott államának idei gazdasági növekedése a brüsszeli bizottság szerint fél százalékos lesz, az OECD szerint már csak 0,3 százalék, míg az IMF azt jósolta, hogy az ibériai ország gazdasága az idén 0,3 százalékkal zsugorodik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!