Tetszett a cikk?

New York főügyésze és az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC képviselője hétfőn bejelentette: megállapodás jött létre arról, hogy a korábban a megtévesztő jelentésekkel az árfolyamok manipulálását lehetővé tevő tíz vezető Wall Street-i befektetési bank összesen 1,4 milliárd dollárt fizet ki kártérítésként.

A döntés, amelyben az összes nagy név - a Goldman Sachstól a Merrill Lynchig - érintett, kétéves vizsgálódás végére tehet pontot. A vezető befektetési bankok ilyen nagy kártérítési összeget még soha nem fizettek, igaz, korábban felmerült, hogy 4 milliárd dollárral is meg lehetne őket büntetni, tekintettel arra, hogy milyen széles kisbefektetői kör lehetett kárvallottja gyakorlatuknak. A BBC értesülése szerint a tíz befektetési bankból kettő, a Citigroup csoportba tartozó Salomon Smith Barney (SSB) és a Credit Suisse First Boston csalás vádja miatt külön büntetést is kénytelen lesz fizetni.
A befektetési bankok által végzett ügyletek lényege az volt, hogy a részvénypiaci fellendülés idején felfelé kozmetikázott elemzői ajánlásokkal igyekeztek olyan cégek részvényeinek árfolyamát felhajtani, amelyekkel a bank - a részvényelemzőktől elméletileg függetlenül működő - befektetési tanácsadó részlege érdekeltségi viszonyban volt. A bankházak a vételre ajánlott részvényelemzéssel szereztek meg dollármilliókat hozó befektetési tanácsadásról szóló szerződéseket, a neves elemzők sokszor túlzó ajánlása ugyanis erőteljesen növelte a cégek részvényárfolyamát. A banki büntetések mellett a '90-es évek két sztárelemzője, az SSB telekomgurujának számító Jack Grubman és a Merrill Lynch-nél dolgozó internetszakértő, Henry Blodget külön több millió dolláros bírságra számíthat, mivel a valóságosnál pozitívabb képet lefestő elemzéseikkel félrevezették a részvényeseket.
A befektetési bankok működésére vonatkozó változtatásokról a SEC elképzelései alapján már döntöttek a bankok, de még folytatni kell a módosítások végrehajtását - írja az AFP. A várható változások lényege az lesz, hogy az eddigieknél jóval szigorúbban szétválasztják majd a banki elemzők és a befektetési tanácsadók munkáját. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!