Tetszett a cikk?

A korábbinál rosszabb növekedési előrejelzést adtak 2003-ra a feltörekvő piacoknak, köztük Magyarországnak a The Economist által megkérdezett befektetési elemzők, akik szerint azonban a magyar gazdaság növekedése jövőre már jelentősen gyorsul.

A vezető londoni gazdaságpolitikai lap által háromhavonta közölt felmérés szerint a vizsgálatba bevont tíz nagy befektetési ház - köztük a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a J.P. Morgan Chase és a Merrill Lynch - elemzői 2003-ra átlagosan 3,5 százalékra tették a várható magyar GDP-növekedést a legutóbb közölt 3,6 százalék után. A felmérés 2004-re Magyarországon már 4,0 százalékos növekedési ütemet valószínűsít. Az európai feltörekvő térség országai közül az idei növekedési kilátásokat Csehországban is rontották az elemzők, akik szerint a cseh gazdaság az idén a három hónappal korábban jósolt 3,1 százalék helyett 2,7 százalékkal növekszik majd. Ugyanennyit valószínűsítenek Lengyelországnak is, de ez nem változott a negyedévvel korábbi előrejelzéshez képest. Csehországnak jövőre 3,5, Lengyelországnak 3,8 százalékos növekedést jósol a The Economist legújabb számában közzétett felmérés.
A tágabb értelemben vett feltörekvő térségben azonban voltak olyan országok, amelyek sokkal rosszabbul jártak: Venezuela gazdasága például, amelyre a három hónappal ezelőtt közölt becslés 2,1 százalékos idei visszaesést jósolt, az új előrejelzés szerint 2003-ban 14,1 százalékkal zsugorodik majd. Ezen a szélsőségesen gyenge bázison viszont jövőre már 5,5 százalékos növekedést valószínűsítenek a sztrájkokkal és zavargásokkal sújtott dél-amerikai országban a The Economist által kérdezett elemzők. A SARS-vírustól sújtott Hongkong és Szingapúr idei növekedési előrejelzését a felére – 3,0 százalékról 1,6 százalékra, illetve 3,5 százalékról 1,8 százalékra – vették vissza az elemzők. A járvány által szintén súlyosan érintett Kína 2003-as növekedését a becslések átlaga 7,5 százalékra tette, ami 0,1 százalékponttal még jobb is, mint az előző. A The Economist azonban megjegyzi, hogy a járvány terjedésének függvényében később ez is túlzottan derűlátónak bizonyulhat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!