A korábbinál rosszabb növekedési előrejelzést adtak 2003-ra a feltörekvő piacoknak, köztük Magyarországnak a The Economist által megkérdezett befektetési elemzők, akik szerint azonban a magyar gazdaság növekedése jövőre már jelentősen gyorsul.

A vezető londoni gazdaságpolitikai lap által háromhavonta közölt felmérés szerint a vizsgálatba bevont tíz nagy befektetési ház - köztük a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a J.P. Morgan Chase és a Merrill Lynch - elemzői 2003-ra átlagosan 3,5 százalékra tették a várható magyar GDP-növekedést a legutóbb közölt 3,6 százalék után. A felmérés 2004-re Magyarországon már 4,0 százalékos növekedési ütemet valószínűsít. Az európai feltörekvő térség országai közül az idei növekedési kilátásokat Csehországban is rontották az elemzők, akik szerint a cseh gazdaság az idén a három hónappal korábban jósolt 3,1 százalék helyett 2,7 százalékkal növekszik majd. Ugyanennyit valószínűsítenek Lengyelországnak is, de ez nem változott a negyedévvel korábbi előrejelzéshez képest. Csehországnak jövőre 3,5, Lengyelországnak 3,8 százalékos növekedést jósol a The Economist legújabb számában közzétett felmérés.
A tágabb értelemben vett feltörekvő térségben azonban voltak olyan országok, amelyek sokkal rosszabbul jártak: Venezuela gazdasága például, amelyre a három hónappal ezelőtt közölt becslés 2,1 százalékos idei visszaesést jósolt, az új előrejelzés szerint 2003-ban 14,1 százalékkal zsugorodik majd. Ezen a szélsőségesen gyenge bázison viszont jövőre már 5,5 százalékos növekedést valószínűsítenek a sztrájkokkal és zavargásokkal sújtott dél-amerikai országban a The Economist által kérdezett elemzők. A SARS-vírustól sújtott Hongkong és Szingapúr idei növekedési előrejelzését a felére – 3,0 százalékról 1,6 százalékra, illetve 3,5 százalékról 1,8 százalékra – vették vissza az elemzők. A járvány által szintén súlyosan érintett Kína 2003-as növekedését a becslések átlaga 7,5 százalékra tette, ami 0,1 százalékponttal még jobb is, mint az előző. A The Economist azonban megjegyzi, hogy a járvány terjedésének függvényében később ez is túlzottan derűlátónak bizonyulhat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Április óta nem mentek annyian az utcára, mint most

Április óta nem mentek annyian az utcára, mint most

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték