Tetszett a cikk?

Egyes hírek szerint június, esetleg július 1-jétől szigorítani fogja a kormány az állami támogatással igénybe vehető lakáshitelek feltételeit: a jelzáloglevél-kamattámogatással és kiegészítő kamattámogatással nyújtott hitelek maximális összege és a kölcsönigénylők jogosultsága is változni fog. A makrogazdasági szempontból a szakértők szerint ésszerű döntés napok alatt lerombolhatja az idén új otthonba költözni szándékozók vagy a lakásfelújításra vállalkozók reményeit. Ön hogyan fogadja a tervezett változtatásokat, mit tapasztalt a lakás- és a pénzpiacon?

A hetek óta terjedő suttogó propaganda a napilapokra is átragadt: noha a kormány hivatalosan még semmit nem jelentett be, az újságírók tudni vélik, hogy napokon belül fazonigazítást hajt végre a lakástámogatási rendszeren. A befektetési célú lakásépítések állami támogatásának kiszűrése s a rászorultság elvének érvényesítése érdekében egyszerre csak egyetlen hitelük futhatna az ügyfeleknek, s ennek maximális összege jelzáloglevél-kamattámogatással a mai 30 millió forintról 15 millióra csökkenne; továbbá, csak az vehetne igénybe állami támogatást, akinek még nincs a tulajdonában lakás. Aki nagyobb lakás vásárlásához venne föl támogatott kölcsönt, annak a régit 180 napon belül el kellene adnia, s a vételárat előtörlesztésre kellene fordítania. És így tovább.
Mindez persze csak üres szóbeszéd lehet, hiszen tavasszal a kormányzat illetékesei többször is azt nyilatkozták, hogy az idei évben az Orbán-kormány által kialakított lakástámogatási rendszer nem változik meg, legfeljebb a visszaélési lehetőségeket igyekeznek kizárni, például a családon belüli ügyletek leállításával. Tavaly tavasszal, a választások után valóságos pánikot okozott a lakáspiacon az MSZP győzelme, többen tudni vélték, hogy a bankok azonnal felfüggesztették a hitelek folyósítását és elbírálását. Ezt akkor minden illetékes azonnal cáfolta. Azóta a hitelfeltételek nem romlottak, ellenkezőleg: a kamatok valamelyest mérséklődtek. A havonta 40-50 milliárd forintosra becsült új hitelszerződés-állomány ugyanakkor kétségtelenül egyre növekvő terhet jelent a költségvetésnek.
Most újra a rém- és álhírek napjait éljük. Az egyik hírbe hozott pénzintézet, az Erste Bank sajtóosztálya például határozottan cáfolta a hvg.hu-nak azt a híresztelést, hogy máris felfüggesztette volna a hitelek elbírálását. A pénzpiacon viszonylag új szereplőnek számító Erste, több riválisával együtt, továbbra is mindent elkövet az új ügyfelek megszerzése érdekében. Azt pedig, hogy a banki oldal esélylatolgatásai, netán egy sajátos "kapuzárási pánik" felgyorsítja-e a hiteldöntések két-három hónapos átlagos időtartamát, még korai lenne megjósolni. Pedig, meglehet, ezúttal is érvényes lesz a mondás: aki kimarad, az lemarad. Hogy miről, az vélhetően napokon belül eldől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!