Egyes hírek szerint június, esetleg július 1-jétől szigorítani fogja a kormány az állami támogatással igénybe vehető lakáshitelek feltételeit: a jelzáloglevél-kamattámogatással és kiegészítő kamattámogatással nyújtott hitelek maximális összege és a kölcsönigénylők jogosultsága is változni fog. A makrogazdasági szempontból a szakértők szerint ésszerű döntés napok alatt lerombolhatja az idén új otthonba költözni szándékozók vagy a lakásfelújításra vállalkozók reményeit. Ön hogyan fogadja a tervezett változtatásokat, mit tapasztalt a lakás- és a pénzpiacon?

A hetek óta terjedő suttogó propaganda a napilapokra is átragadt: noha a kormány hivatalosan még semmit nem jelentett be, az újságírók tudni vélik, hogy napokon belül fazonigazítást hajt végre a lakástámogatási rendszeren. A befektetési célú lakásépítések állami támogatásának kiszűrése s a rászorultság elvének érvényesítése érdekében egyszerre csak egyetlen hitelük futhatna az ügyfeleknek, s ennek maximális összege jelzáloglevél-kamattámogatással a mai 30 millió forintról 15 millióra csökkenne; továbbá, csak az vehetne igénybe állami támogatást, akinek még nincs a tulajdonában lakás. Aki nagyobb lakás vásárlásához venne föl támogatott kölcsönt, annak a régit 180 napon belül el kellene adnia, s a vételárat előtörlesztésre kellene fordítania. És így tovább.
Mindez persze csak üres szóbeszéd lehet, hiszen tavasszal a kormányzat illetékesei többször is azt nyilatkozták, hogy az idei évben az Orbán-kormány által kialakított lakástámogatási rendszer nem változik meg, legfeljebb a visszaélési lehetőségeket igyekeznek kizárni, például a családon belüli ügyletek leállításával. Tavaly tavasszal, a választások után valóságos pánikot okozott a lakáspiacon az MSZP győzelme, többen tudni vélték, hogy a bankok azonnal felfüggesztették a hitelek folyósítását és elbírálását. Ezt akkor minden illetékes azonnal cáfolta. Azóta a hitelfeltételek nem romlottak, ellenkezőleg: a kamatok valamelyest mérséklődtek. A havonta 40-50 milliárd forintosra becsült új hitelszerződés-állomány ugyanakkor kétségtelenül egyre növekvő terhet jelent a költségvetésnek.
Most újra a rém- és álhírek napjait éljük. Az egyik hírbe hozott pénzintézet, az Erste Bank sajtóosztálya például határozottan cáfolta a hvg.hu-nak azt a híresztelést, hogy máris felfüggesztette volna a hitelek elbírálását. A pénzpiacon viszonylag új szereplőnek számító Erste, több riválisával együtt, továbbra is mindent elkövet az új ügyfelek megszerzése érdekében. Azt pedig, hogy a banki oldal esélylatolgatásai, netán egy sajátos "kapuzárási pánik" felgyorsítja-e a hiteldöntések két-három hónapos átlagos időtartamát, még korai lenne megjósolni. Pedig, meglehet, ezúttal is érvényes lesz a mondás: aki kimarad, az lemarad. Hogy miről, az vélhetően napokon belül eldől.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Hosszú: Az edzőm elsírta magát az első közös aranyunk után

Hosszú: Az edzőm elsírta magát az első közös aranyunk után

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka

Gyorsan lemerül az androidos telefonja? Lehet, hogy ez az oka