Tetszett a cikk?

Az idén már a negyedik évet követően rekordméretben mehetnek tönkre a német vállalatok, várhatóan több mint 40 ezer céget számolnak majd fel - közölte a Német Inkasszó-vállatok Szövetsége (BDIU). Ez a szám 2002-ben még csak 37579 volt.

A szövetség adatai szerint a csődök 650 ezer állás felszámolásával járhatnak, a nemzetgazdaságot sújtó veszteség pedig 50 milliárd euróra tehető. Egyidejűleg 58 ezer magánember is csődbe juthat az idén. A BDIU elnöke, Dieter Plambeck szerint a fizetési morál romlik az országban, amit az is jelez, hogy a BDUI felmérésére választ adók kétharmada a magán-és a vállalati adósok fizetési hajlandóságát rosszabbnak ítéli meg most, mint hat hónappal ezelőtt. Különösen az ország keleti felében okoz gazdasági gondokat a késedelmes fizetés.
A felméréssel egyidejűleg tette közzé a német statisztikai hivatal is a csődadatait. E szerint januárban Németországban 3245 cég került a csődbíróság elé, 18,2 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A fizetésképtelen vállalatok és magánemberek együttes száma 42 százalékkal, 8158-ra emelkedett. A BDIU a lakosság fizetési moráljának süllyedését az eladósodottsággal magyarázza. Németországban 2,5 millió háztartást minősítenek túlzott mértékben eladósodottnak, nagyobb részükben gyerekes családokat. A fiatalok - a 15-és 20 év közöttiek - körében szintén erőteljes az eladósodottság, 850 ezer esik az eladósodott, 250 ezer a túlzottan eladósodott kategóriába, főként a mobiltelefon-, illetve a ruhavásárlások miatt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!