Lengyelország súlyos valutaválságra számíthat, ha a június első hétvégéjén esedékes népszavazáson a választók elvetik az EU-csatlakozást. A felmérések szerint az EU-tagságra a szavazni szándékozók 70 százaléka mond majd igent, de számarányuk nem éri el az érvényességhez szükséges 50 százalékot. A közgazdászok szerint ez utóbbi esetben is leértékelődés vár a zlotyra.

Vezető lengyel közgazdászok szerint súlyosan leértékelődik a zlotyi, ha a lakosság elutasítja az Európai Unióhoz történő csatlakozást. Amennyiben 50 százaléknál kevesebb szavazó közt lesznek többségben az igennel voksolók, akkor az eredmény nem kötelező, és a parlamentnek kell dönteni. "Ha a lengyelek többsége nemmel szavaz, akkor biztosra vehetjük a zloty válságát. A leértékelődés igen jelentős lesz" - mondta Edmund Pietrzak, Aleksander Kwasniewski államfő gazdasági tanácsadó csoportjának tagja szerdán, a tanácsadók varsói sajtóértekezletén. Pietrzak szerint a befektetők 50 milliárd dollárnyi lengyel eszközt adhatnak el nagyon gyorsan. "Ha ennek csak egy részét adják el tényleg, annak is súlyosak lesznek a következményei" - utalt a közgazdász arra az esetre, ha a parlament döntése alapján lesz az ország az unió tagja.
Az elnök tanácsadók elvetették, hogy Lengyelország az EU-csatlakozás után mielőbb belépjen az euróövezetbe is. "A korai euróövezeti tagság, együtt a magas árfolyammal, olyan megrázkódtatást okoz, amelyet nem engedhetünk meg magunknak" - mondta Pietrzak. A központi bank az euróövezeti tagság mellett van, Jerzy Hausner gazdasági miniszter viszont óvatosságra int. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Index: Debrecenbe költöztethetik a természettudományi múzeumot

Ötmillió dolláros lopás: Pharell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Ötmillió dolláros lopás: Pharell Williamsék dala a bíróság szerint plágium

Ab: A jegybank legyőzte a Kúriát is

Ab: A jegybank legyőzte a Kúriát is