Tetszett a cikk?

A Postabank, a Földhitel- és Jelzálogbank, valamint a Konzumbank állami tulajdonhányadainak összességét még az idén magánosítja a kormány, s ezzel teljesíti a 200 milliárd forintra tervezett privatizációs bevételt. A Fidesz szerint a kabinet privatizációs elképzelése az állami vagyon felélését jelenti.

László Csaba pénzügyminiszter szerint mindhárom bank esetében még az idén lezárul a privatizáció a pénzügyi teljesítéssel együtt, s az összesen 200 milliárd forintra tervezett privatizációs bevételből finanszírozza majd a kormány az infrastrukturális beruházásokat. A bevételek azonban - a költségvetési törvény értelmében - a költségvetési politika alapvető kérdéseit nem érintik.
A Postabank esetében a kétfordulós értékesítés második fordulójában a legmagasabb árat kínáló szakmai befektető veheti meg a pénzintézetet. A kormány utasította a Pénzügyminisztériumot, hogy dolgozzon ki egy olyan garanciarendszert, amely világosan és egyértelműen rögzíti az eladó és a vevő kötelezettségeit - tette hozzá László Csaba, utalva arra: a Postabank esetében több, nagy értékre vonatkozó peres ügy is folyamatban van.
Az FHB esetében a kormány elfogadta a tőzsdén keresztül történő értékesítést. László Csaba a privatizáció előkészítésénél fontos szempontnak nevezte, hogy a partnerbanki hálózat ne sérüljön. Az FHB növekedő hitelállománya miatt a második félévben az ÁPV Rt. 2,5 milliárd forinttal emeli meg a bank tőkéjét.
A Konzumbank privatizációját az ÁPV Rt. bonyolítja, noha a pénzintézet az MFB portfóliójába tartozik. László Csaba indokolatlan aggodalomnak és szakmailag téves felvetésnek nevezte Orbán Viktor volt kormányfő azon észrevételét, hogy a Konzumbank értékesítése esetén magyar földek kerülhetnek külföldi kézbe.
Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője a Konzumbank privatizációjával kapcsolatban a kormány szerdai ülését követően azt firtatta, hogy a magánosítás után a mezőgazdasági vállalkozók, illetve a családi gazdaságok hitelezésével ki foglalkozik majd. A Földhitel- és Jelzálogbank értékesítésével összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy itt található a legdinamikusabban növekvő lakáshitel-állomány, és kérdéses, hogy mi történik majd a megkötött szerződésekkel. Tisztázatlannak nevezte Varga azt is, hogy a diákhitelezésben mit jelent majd, ha megjelenik a profitszempont. A fideszes politikus leszögezte: az előző kormány időszakában világos elképzelések voltak arról, hogy az állami vagyon felélése helyett miként lehet azt gyarapítani. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!