A Postabank, a Földhitel- és Jelzálogbank, valamint a Konzumbank állami tulajdonhányadainak összességét még az idén magánosítja a kormány, s ezzel teljesíti a 200 milliárd forintra tervezett privatizációs bevételt. A Fidesz szerint a kabinet privatizációs elképzelése az állami vagyon felélését jelenti.

László Csaba pénzügyminiszter szerint mindhárom bank esetében még az idén lezárul a privatizáció a pénzügyi teljesítéssel együtt, s az összesen 200 milliárd forintra tervezett privatizációs bevételből finanszírozza majd a kormány az infrastrukturális beruházásokat. A bevételek azonban - a költségvetési törvény értelmében - a költségvetési politika alapvető kérdéseit nem érintik.
A Postabank esetében a kétfordulós értékesítés második fordulójában a legmagasabb árat kínáló szakmai befektető veheti meg a pénzintézetet. A kormány utasította a Pénzügyminisztériumot, hogy dolgozzon ki egy olyan garanciarendszert, amely világosan és egyértelműen rögzíti az eladó és a vevő kötelezettségeit - tette hozzá László Csaba, utalva arra: a Postabank esetében több, nagy értékre vonatkozó peres ügy is folyamatban van.
Az FHB esetében a kormány elfogadta a tőzsdén keresztül történő értékesítést. László Csaba a privatizáció előkészítésénél fontos szempontnak nevezte, hogy a partnerbanki hálózat ne sérüljön. Az FHB növekedő hitelállománya miatt a második félévben az ÁPV Rt. 2,5 milliárd forinttal emeli meg a bank tőkéjét.
A Konzumbank privatizációját az ÁPV Rt. bonyolítja, noha a pénzintézet az MFB portfóliójába tartozik. László Csaba indokolatlan aggodalomnak és szakmailag téves felvetésnek nevezte Orbán Viktor volt kormányfő azon észrevételét, hogy a Konzumbank értékesítése esetén magyar földek kerülhetnek külföldi kézbe.
Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője a Konzumbank privatizációjával kapcsolatban a kormány szerdai ülését követően azt firtatta, hogy a magánosítás után a mezőgazdasági vállalkozók, illetve a családi gazdaságok hitelezésével ki foglalkozik majd. A Földhitel- és Jelzálogbank értékesítésével összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy itt található a legdinamikusabban növekvő lakáshitel-állomány, és kérdéses, hogy mi történik majd a megkötött szerződésekkel. Tisztázatlannak nevezte Varga azt is, hogy a diákhitelezésben mit jelent majd, ha megjelenik a profitszempont. A fideszes politikus leszögezte: az előző kormány időszakában világos elképzelések voltak arról, hogy az állami vagyon felélése helyett miként lehet azt gyarapítani. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

Külkereskedőként dolgozott, ma Szlovákia egyik leggazdagabb asszonya

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

Igazi könyvritkaságot adott ki az Akadémia a Szent Koronáról

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol

Visszavágnak Amerikának: büntetik azt a munkavállalót, aki iPhone-t vásárol

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját

Kisebb fegyverarzenált talált a TEK egy biatorbágyi házban

Kisebb fegyverarzenált talált a TEK egy biatorbágyi házban