Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság felhívta az Egyesült Államok kormányának figyelmét: ha őszig nem változtat a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozásával ellentétes exporttámogatási rendszerén, akkor az EU a jövő év elejétől - összesen több mint négymilliárd dollár értékben - kereskedelmi szankciókat vezet be ellene. Bush amerikai elnök a jövő évi költségvetési tervezet előterjesztésekor kijelentette: eleget kívánnak tenni a WTO követelményeinek.

Az Európai Unió még 2000. novemberben kért felhatalmazást WTO-tól arra, hogy 4,043 milliárd dollár értékben kereskedelmi szankciókat rendelhessen el az Egyesült Államok ellen, amiért Washington a nemzetközi kereskedelem szabályaival ellentétes adókedvezményekben részesít amerikai exportőröket. A világszervezet döntőbíróságától a napokban érkezett meg a felhatalmazás a szankciókra, s ennek birtokában az Európai Bizottság akár 100 százalékos pótvámokat vethet ki az Egyesült Államokból importált termékek széles skálájára.
Pascal Lamy, a bizottság kereskedelmi kérdésekért felelős tagja mindamellett reményét fejezte ki, hogy az amerikai kormányzat és a kongresszus még a folyó pénzügyi évben hatályon kívül helyezi a WTO-szabályokat sértő rendelkezéseket, és olyan megoldást talál, amely összhangban áll a világszervezet vonatkozó előírásaival. A brüsszeli bizottság ősszel ismét megvizsgálja a helyzetet, és ha nem látja jelét a szükséges változásoknak, megindítja azokat a jogi eljárásokat, amelyek alapján 2004. január 1-től életbe léptetheti az ellenintézkedéseket - figyelmeztetett a biztos. A brüsszeli bizottság a múlt hónapban nyújtotta be a WTO-hoz a büntetendő amerikai termékeknek végleges listáját.
George W. Bush amerikai elnök azonban már a 2004-es költségvetés előterjesztésekor jelezte a kongresszusban, hogy kormányzata a WTO kívánalmainak megfelelően módosítani akarja a kereskedelmi törvényt. Az ehhez szükséges eljárás már az előző kongresszus alatt megindult az amerikai törvényhozásban, de a tavaly novemberi időközi választások miatt félbeszakadt.
A vitatott amerikai törvény alapján a teljes amerikai exportnak több mint a fele részesül az átlagosan 30 százalékos adókedvezménybe csomagolt szubvencióban. A legnagyobb haszonhoz az amerikai vegyipar, a gyógyszeripar, a gépgyártás, az elektromos és közlekedéstechnikai ipar jut, köztük olyan óriásokkal, mint a Boeing vagy a Microsoft. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!