Az Európai Bizottság felhívta az Egyesült Államok kormányának figyelmét: ha őszig nem változtat a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályozásával ellentétes exporttámogatási rendszerén, akkor az EU a jövő év elejétől - összesen több mint négymilliárd dollár értékben - kereskedelmi szankciókat vezet be ellene. Bush amerikai elnök a jövő évi költségvetési tervezet előterjesztésekor kijelentette: eleget kívánnak tenni a WTO követelményeinek.

Az Európai Unió még 2000. novemberben kért felhatalmazást WTO-tól arra, hogy 4,043 milliárd dollár értékben kereskedelmi szankciókat rendelhessen el az Egyesült Államok ellen, amiért Washington a nemzetközi kereskedelem szabályaival ellentétes adókedvezményekben részesít amerikai exportőröket. A világszervezet döntőbíróságától a napokban érkezett meg a felhatalmazás a szankciókra, s ennek birtokában az Európai Bizottság akár 100 százalékos pótvámokat vethet ki az Egyesült Államokból importált termékek széles skálájára.
Pascal Lamy, a bizottság kereskedelmi kérdésekért felelős tagja mindamellett reményét fejezte ki, hogy az amerikai kormányzat és a kongresszus még a folyó pénzügyi évben hatályon kívül helyezi a WTO-szabályokat sértő rendelkezéseket, és olyan megoldást talál, amely összhangban áll a világszervezet vonatkozó előírásaival. A brüsszeli bizottság ősszel ismét megvizsgálja a helyzetet, és ha nem látja jelét a szükséges változásoknak, megindítja azokat a jogi eljárásokat, amelyek alapján 2004. január 1-től életbe léptetheti az ellenintézkedéseket - figyelmeztetett a biztos. A brüsszeli bizottság a múlt hónapban nyújtotta be a WTO-hoz a büntetendő amerikai termékeknek végleges listáját.
George W. Bush amerikai elnök azonban már a 2004-es költségvetés előterjesztésekor jelezte a kongresszusban, hogy kormányzata a WTO kívánalmainak megfelelően módosítani akarja a kereskedelmi törvényt. Az ehhez szükséges eljárás már az előző kongresszus alatt megindult az amerikai törvényhozásban, de a tavaly novemberi időközi választások miatt félbeszakadt.
A vitatott amerikai törvény alapján a teljes amerikai exportnak több mint a fele részesül az átlagosan 30 százalékos adókedvezménybe csomagolt szubvencióban. A legnagyobb haszonhoz az amerikai vegyipar, a gyógyszeripar, a gépgyártás, az elektromos és közlekedéstechnikai ipar jut, köztük olyan óriásokkal, mint a Boeing vagy a Microsoft. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

48 megapixeles kamerát kap a Xiaomi következő telefonja

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

Súlyos jogsértések miatt törlik a KEG-részvényeket a tőzsdéről

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait