Ismét elhalasztja a korábban megígért döntést a bolgár Bank Konszolidációs Társaság a nagyságra második bolgár bank, a DSK vevőjének kijelölésére. A bolgár bankra a magyar OTP Bank és az osztrák Erste Bank adott be kötelező érvényű vételi ajánlatot április 10-én.

Az OTP 311 millió eurót, vetélytársa 293 millió eurót ígért a DSK-ért. A bolgár illetékesek akkor úgy nyilatkoztak, hogy napok alatt megszületik a döntés, de azóta már harmadszor halasztják el a győztes kihirdetését. Milen Velcsev pénzügyminiszter csütörtökön a bolgár állami televízióban közölte az újabb halasztást, legkésőbb e hét végére ígérve a döntést. "A nehézség abból származik, hogy az áron kívül még sok tényezőt kell figyelembe venni" - tette hozzá. Velcsev elmondta, hogy várják a befektetési tanácsadó végső jelentését, amelyet ugyancsak figyelembe vesznek.
A 45 napig érvényes ajánlat beadása előtt még úgy nyilatkozott a pénzügyminiszter, hogy a legfontosabb szempont az ár nagysága, azóta egyre inkább az egyéb feltételekre helyezik a hangsúlyt. A bolgár sajtóban megjelent értesülések szerint politikai csata dúl az ügyben, a miniszterelnök az osztrák Erste Bankot támogatja dinasztikus kapcsolatai miatt, míg a pénzügyminiszter és köre inkább a magasabb árat ajánló OTP-t látná szívesebben.
A legnagyobb magyarországi bankot, miután kiderült, hogy a magasabb árat ajánlott, azonnal rágalmakkal támadták meg egyes bolgár lapok, az OTP vezetői által is osztott vélemény szerint az Erste ösztönzésére. Az osztrák bank ezt sajtóközleményben visszautasította. A vádak eloszlatására az OTP teljes vezérkara sajtótájékoztatót tartott Szófiában április 29-én, és a hírek szerint Csányi Sándort ekkor fogadta Szimeon Szakszkoburggotszki bolgár miniszterelnök is. "Nem tudjuk elképzelni, hogy ne mi nyernénk meg a DSK Bank privatizációs pályázatát" - jelentette ki Csányi Sándor a sajtótájékoztatón. A bolgár sajtóban megjelent, az OTP Bank vásárlói képességét megkérdőjelező hírekkel kapcsolatban kijelentette: az OTP meglévő tartalékai felhasználásával akár egy DSK-nál háromszor nagyobb bankot is képes lenne megvásárolni. Utalt arra, hogy az OTP Bank Rt. idei tervezett nyeresége 300 millió euró, miközben a DSK Bankra tett ajánlata, amely jelentősen meghaladja vetélytársáét, 311 millió euró.
Az idén a bolgár kormánynak nem sikerült megvalósítania nagy privatizációs terveit, amelyeket az IMF-nek is megígértek. Az első négy hónapban az elmúlt éveknél sokkal kevesebb működő tőke érkezett a balkáni országba, és ezt elemzők egyértelműen a meghiúsult privatizációs ügyletekkel hozzák összefüggésbe. A legnagyobb tranzakció a bolgár telefontársaság (BTK) eladása lett volna: ez ügyben a napokban jelentették be, hogy a privatizációs szervezet felügyelőbizottsága nem hagyta jóvá a szerződés aláírását a pályázat nyertesével, a brit-amerikai Advent befektetési alap tulajdonában lévő Viva Ventures holdinggal. Az amerikai cég bíróságon támadja meg a döntést, amelynek alapján a pályázaton második helyezést elért török konzorciummal folytatnák a tárgyalásokat a BTK eladásáról. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Kövér még nem csapott le, de hónapokig tartó kizárás várhat az ellenzékre

Szerelmi bánata van? Így is békés lehet a karácsonya

Szerelmi bánata van? Így is békés lehet a karácsonya

Sípályára irányította a GPS két magyar autóját Ausztriában

Sípályára irányította a GPS két magyar autóját Ausztriában

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

Hihetetlen, de bejelentették: megvan a gén, amit ha kikapcsolnak, bármennyit ehetünk, nem fogunk elhízni

Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet

Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet

80 méterre egymástól szemben állt meg két vonat Gyálnál

80 méterre egymástól szemben állt meg két vonat Gyálnál