A Magyar Fejlesztési Bank Rt. 2004. december végéig mintegy 245-250 milliárd forintot kitevő hitelprogramot kíván lebonyolítani a gazdaság élénkítésére, köztük a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésének támogatására.

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) jövő év végéig mintegy 250 milliárd forint értékű hitelt helyez ki a gazdaság élénkítése érdekében. Az Európa Technológiai Felzárkóztatási Beruházási Hitelprogram 150 milliárd, a kis- és középvállalkozói projektkiegészítő program összességében 50 milliárd, a regionális infrastruktúra és vállalkozásfejlesztési hitelprogram 15-30 milliárd, az oktatási és sport- illetve agrárfinanszírozás pedig további 30 milliárd forintos keretekből gazdálkodik - mondta Erős János vezérigazgató, a bank pénteki sajtótájékoztatóján. A vezérigazgató kiemelte: az Európa-hitelprogram idén májustól igen kedvezően változott annak tükrében, hogy a kormány árfolyam-garanciát vállal a kis- és közepes vállalkozások hitelezését segítő forrásgyűjtéshez. Ezt az MFB-ről szóló, a parlament által a napokban elfogadott törvény is rögzíti. Ennek révén a kis- és közepes vállalkozóknak nyújtott hitelek maximális kamata 6-6,5 százalék lesz.
Kedvező változás az is, hogy a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott fejlesztési célú kölcsönöket az Euriborhoz igazítják, afölött maximum 4 százalékkal állapítják meg a tényleges kamatot. Az Európa technológiai felzárkóztatási beruházási hitelprogram a minimum egyéves múltú mikro-, kis-, közép- és egyéni vállalkozók, illetve vállalkozások, valamint projekttársaságok és nagyvállalkozások számára nyújt fejlesztési kölcsönöket, ágazati megkötéstől függetlenül.
A hitelprogram keretében a vállalkozásoknak 25 százalékos önrésszel kell rendelkezniük, azaz a beruházási hitel a nettó beruházási érték legfeljebb 75 százalékáig igényelhető. A hitel összege 10 millió forinttól 1,5 milliárd forintig emelkedhet, a vállalkozás méretétől függetlenül. Kedvező az, hogy a kis- és közepes vállalkozások számára árfolyam-garanciával biztosított forrásoknál a keret 40 milliárd forintról 80 milliárd forintra emelkedik, és a kedvezményes hitelösszeg 150 millió forintról 500 millió forintra nő. E kölcsönök esetében a futamidő 4-15 év, kétéves türelmi idővel.
Aladics Sándor, az MFB ügyvezető igazgatója elmondta: törvényben rögzítették, hogy a kis- és közepes vállalkozások számára nyújtott hitelekhez biztosított állami árfolyam-garancia maximális összege 2003. december 31-én 350 milliárd forint lehet. Tavaly év végén az árfolyam-garanciával nyújtott keret 220 milliárd forintot tett ki, idén a kormány közelmúltbeli határozatával már újabb 80 milliárd forintot lekötöttek, vagyis még 50 milliárd forint szabadon rendelkezésre áll.
Köztudott, hogy az elmúlt időben jó néhány állami cég tulajdonrésze az MFB-hez került, amelyektől azonban a pénzintézet meg kíván válni. Az MFB-ről szóló új törvény ugyanis kimondja: a fejlesztési bank hosszabb távon legfeljebb 49 százalékos mértékű részesedést szerezhet különböző magyarországi vállalkozásokban és azt is legfeljebb 5 évre őrizheti meg, ezen beruházások azonban kizárólag fejlesztési tőkejuttatásokat jelenthetnek. Erős János elmondta: a bankban a portfóliótisztítás most is folyik; névértéken 30 milliárd forintot tesz ki 27 cégben az a részesedés, amit ez év végéig átadnak a privatizációs szervezetnek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

A fideszes város, ahol nemhogy a fürdő, de még a sportcsarnok sem épül meg

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

Ronaldo góljával legyőzte városi riválisát a Juventus

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra

A hideg és a havazás miatt egyre több hajléktalan megy a szállókra