A fogyasztói árak áprilisban 0,1 százalékkal haladták meg a márciusi, és 3,9 százalékkal a 2002 áprilisi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Elemzők szerint a várakozásoknál jobb áprilisi infláció nagyrészt az iraki háború gyors befejezése miatt csökkenő benzináraknak köszönhető.

Az elemzők áprilisra 0,3 százalék körüli havi, és mintegy 4,1 százalékos éves árszínvonal változást vártak. Az első négy hónapban a fogyasztói árak átlagosan 4,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A maginfláció áprilisban márciushoz képest 0,4 százalék, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 4,7 százalék volt. A nyugdíjas fogyasztói kosárra vetített árváltozás 0,1 százalék volt márciushoz, és 3,5 százalék tavaly áprilishoz képest. A fogyasztói árak márciusban 0,9 százalékkal haladták meg a februári, és 4,7 százalékkal a 2002 márciusi szintet. Tavaly áprilisban a fogyasztói árak 0,9 százalékkal nőttek egy hónap alatt és 6,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.
A várakozásoknál jobb áprilisi infláció egyik fő oka az iraki háború gyors befejezése miatti csökkenő benzinárak - vélik az MTI által megkérdezett szakértők, akik szerint azonban az év végére az áprilisi 3,9 százalék 4,7-5,0 százalék közelébe emelkedik.
Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője szerint a jelentősen csökkenő inflációnak nem a monetáris politikára visszavezethető okai voltak. Szerinte a jó inflációs adat egyik oka a hús- és húskészítmények, ezen belül is a sertések árainak visszaesése, a másik pedig az üzemanyagárak mérséklődése. Nyeste szerint a nyári hónapokban technikai okok miatt felfelé irányuló korrekció várható. Az infláció ennek eredményeként augusztusra 5,0-5,1 százalékra emelkedhet. Szeptembertől azonban újból csökkenésnek indulhat, így az elemző az év végére 4,7-4,8 százalékos inflációt jósol. Összességében a pénzpiacokon sokkal pozitívabb hangulat uralkodik az év elejéhez képest, mivel látnak esélyt még a módosított jegybanki 4,5 százalékos inflációs cél elérésére is.
Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója is nagyon jónak ítéli meg az április adatot. Az infláció ütemének csökkenése szerinte is nagyban köszönhető az iraki háború gyors befejezése miatt mérséklődő üzemanyagáraknak. Hegedűs az infláció gyors csökkenésének okaként még azt emelte ki, hogy a lanyhuló gazdasági növekedés miatt nincs meg keresleti oldalon az áremelkedések fedezete. Mivel a gazdaságkutató az év második felében már gyorsuló gazdasági növekedéssel számol, ezért az infláció üteme is felgyorsulhat. Hegedűs szerint ennek eredményeként a decemberi éves infláció 5,0 százalék vagy valamivel az alatt lehet. Ez mindenképpen csökkenés a GKI által korábban prognosztizált 5,3 százalékhoz képest, a pontos számításokat azonban még most végzik el a kutatók. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Elkészült a Brexit-film Benedict Cumberbatch főszereplésével

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás