Tetszett a cikk?

Az OTP Bank veheti meg a bolgár DSK Bankot a bolgár Bank Konszolidációs Társaság (BKK) több halasztás után meghozott keddi döntése alapján. A második legnagyobb, s a lakossági piacon első bolgár bankra az OTP Bank és az osztrák Erste pályázott; az OTP 311 millió, az Erste 293 millió eurót ajánlott.

Az OTP ajánlatát változatlan, azaz 311 millió eurós értékben fogadták el. Milen Velcsev bolgár pénzügyminiszter, a BKK igazgatóságának elnöke, aki a döntést bejelentette, korábban leszögezte: a bolgár privatizáció történetének legsikeresebb ügylete a DSK értékesítése, és nemcsak a magas ár, hanem "a vevőjelöltek színvonala miatt" is.
A DSK Bank mérlegfőösszege (2,036 milliárd leva) szerinti piaci részesedése 13 százalék a 35 bankot számláló bolgár piacon. A lakossági betétállomány (1,4 milliárd leva) tekintetében viszont csaknem 60 százalékos piaci részesedést tudhat magának. A DSK privatizációját decemberben hirdették meg. Az első körben három hitelintézet, az OTP Bank, az osztrák Erste és a görög Pireus bank tett - akkor még nem kötelező érvényű -ajánlatot. Utóbb azonban a görög bank - lapértesülések szerint a beadási határidő előtt fél órával - úgy döntött, hogy nem vesz részt a további versenyben.
Az OTP kereskedését 16 órától felfüggesztették a Budapesti Értéktőzsdén. A felfüggesztésig 53 forinttal, azaz 2,22 százalékkal drágult kedden, 2440 forintra. Az Erste Bank részvénye nem változott Bécsben a hírre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!