Tetszett a cikk?

Csütörtökön délben a kamatemelés előttinél is gyengébben állt a forint, miután a Monetáris Tanács reggel azonnali hatállyal 200 bázisponttal, 9,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot; a döntésben a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke szerint egyetértés van a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között. Az 1995 óta nem látott mértékű kamatemelés - amely elemzők szerint megállíthatja a forint gyengülését - kilenc nappal követte a legutóbbi módosítást, amikor a Monetáris Tanács június 11-i hatállyal 100 bázisponttal, 7,5 százalékra emelte az alapkamatot.

Járai Zsigmond jegybankelnök és László Csaba pénzügyminiszter a Monetáris Tanács döntését követően rendkívüli sajtótájékoztatón jelntették be, hogy a kamatemelésben egyetért a kormány és a jegybank. A bankelnök és a miniszter szerint is a jelenleginél erősebb árfolyam mellett csatlakozhat Magyarország az ERM II európai uniós árfolyamrendszerhez. Az erősebb árfolyam szolgálná egyszerre a gazdaság versenyképességét és az antiinflációs célok teljesítését is, aminek elérését segíti a mostani kamatemelés - szögezték le. László Csaba az árfolyamrendszerhez való csatlakozás jövő május-júniusi időpontjára 250-260 forintos euróárat jelölt meg várható és kívánatos árfolyamként.
A Monetáris Tanács döntése alapján a kamatfolyosó nem változott: az egynapos jegybanki betét kamatlába 8,50 százalékra, az egynapos fedezett hitel kamatlába pedig 10,50 százalékra emelkedett. A kötelező tartalékok után fizetett kamat június 19-i hatállyal 6,75 százalékról 8,75 százalékra emelkedik. A devizabetét fedezete mellett nyújtott projektfinanszírozó hitelek kamata 9,50 százalék lett, megegyezően az állami költségvetést 1991-től finanszírozó hitelek kamatával.
Csütörtökön reggel 270 forintig emelkedett az euró jegyzése a hivatalos kereskedési idő kezdete előtt. Az azonnali hatályú 200 bázispontos jegybanki kamatemelés hírére a kereskedés első negyedórájában 266 forintig ment vissza az euró árfolyama: ez egy forinttal erősebb a szerdai 264,60/90 forintos kurzushoz képest. Délben a forint 5,88 százalékon állt a sáv erős oldalán délben, ami 36 bázisponttal gyengébb a szerda délutáni helyzeténél. A bankközi devizapiaconendkívül ideges kereskedésről számoltak be a kereskedők: az euróval 261,75 és 270,25 forint közötti, mintegy 8 forintos sávban kereskedtek, a forint pozíciója 4,78 és 7,30 százalék között ugrált.
A kamatemelés mértéke és az időzítés felkavarta a kedélyeket a piacon - mondták el az üzletkötők, akik a nap további részében is 260 és 270 forint között várják a közös valuta árfolyamát a sérülékeny piacon, s úgy vélik, a kamatemelés nem megfelelő eszköz a forint erősítésére, nem helyettesíti a valóságos intervenciót.
A jegybank 200 bázispontos kamatemelése stabilizálta a forint árfolyamát, s megállíthatja a magyar fizetőeszköz gyengülését az euróhoz képest - vélték ugyanakkor az MTI által megkérdezett szakértők. Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő igazgatójának számításai szerint a kéthetes betéten jelenleg 750 bázispont a forintkamat hozamelőnye az eurókamathoz képest, egy éves távon pedig 650 bázispont. Ez "ha arra nem is elég, hogy Magyarországon eddig nem jelenlevő befektetőket vonzzon, arra viszont jó, hogy megdrágítsa a forint shortolását" - mondta. Mindez azt jelenti, hogy a forint határidős eladására játszó, euró alapon befektető piaci szereplőknek 6,5 százalékba kerülne egy ilyen típusú pozíció nyitása, ennyivel kellene gyengülnie a forintnak egy év alatt, hogy megérje az ügylet. A jelenlegi árfolyamszintekről viszont ennek kevés az esélye. "A jegybank csütörtöki kamatemelése nagyobb a piac által beárazottnál, határozott lépés, így van arra esély, hogy megállítsa a forint gyengülését" - mondta Vojnits Tamás, az OTP Bank vezető közgazdásza is.
A Monetáris Tanács arra törekszik, hogy az irányadó kamat megemelése után kialakult magasabb hozamszinttel mérsékelje a kedvezőtlen árfolyam alakulás inflációra gyakorolt hatását - áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében, amely szerint "a tanács ugyanakkor bízik abban, hogy ezzel a kamatszinttel néhány hónapos távlatban elérhető, hogy a forint árfolyama az inflációs célok eléréséhez szükséges szintre erősödjön". Az idei év végére vonatkozó inflációs cél 4,5 százalék, a 2004. év végi pedig 3,5 plusz-mínusz 1 százalék. A közlemény szerint az inflációs célkitűzés rendszerében a jegybank nem tekinti feladatának a forint árfolyamának közvetlen karbantartását, és rövid távon tolerálja a forint árfolyamának ingadozását.
Az MNB emlékeztet arra, hogy az elmúlt hetek gazdaságpolitikai lépései miatt megnőtt a bizonytalanság a befektetők körében, és a pénzügyi piacokon hektikus hozam- és árfolyam-ingadozás tapasztalható. "A Monetáris Tanács kedvezőtlennek ítéli a forint árfolyamának az elmúlt hetekben bekövetkezett esését, véleménye szerint a kialakult árfolyamszint gyengébb, mint ami fundamentálisan indokolt" - áll a közleményben.
A kormány és a jegybank a középtávú gazdaságpolitikai programnak megfelelő költségvetési és inflációs pálya megvalósítására törekszik, ami megteremti az euró bevezetésének feltételeit. "E pályához való visszatérést támogatják a bejelentett költségvetési intézkedések, és az államháztartás középtávon tovább csökkenő hiánya" - fogalmaz a közlemény.
Az integrációs folyamat következő állomása az európai árfolyam mechanizmushoz (ERM II) történő csatlakozás lesz. A kormányzat és a jegybank arra törekszik, hogy egyensúlyi, azaz a versenyképességet megőrző, de a dezinflációt támogató középárfolyamon kerüljön sor a belépésre. A közelgő ERM II csatlakozás nem indokolja az elmúlt hetek árfolyam-gyengülését - áll a közleményben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha már törött az autó, legalább az ügyintézés ne fájjon!

Ha már törött az autó, legalább az ügyintézés ne fájjon!

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

30 milliárdnál is nagyobb lyukat ütött a főváros kasszáján Orbán Viktor

30 milliárdnál is nagyobb lyukat ütött a főváros kasszáján Orbán Viktor