Csütörtökön délben a kamatemelés előttinél is gyengébben állt a forint, miután a Monetáris Tanács reggel azonnali hatállyal 200 bázisponttal, 9,50 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot; a döntésben a pénzügyminiszter és a jegybank elnöke szerint egyetértés van a kormány és a Magyar Nemzeti Bank között. Az 1995 óta nem látott mértékű kamatemelés - amely elemzők szerint megállíthatja a forint gyengülését - kilenc nappal követte a legutóbbi módosítást, amikor a Monetáris Tanács június 11-i hatállyal 100 bázisponttal, 7,5 százalékra emelte az alapkamatot.

Járai Zsigmond jegybankelnök és László Csaba pénzügyminiszter a Monetáris Tanács döntését követően rendkívüli sajtótájékoztatón jelntették be, hogy a kamatemelésben egyetért a kormány és a jegybank. A bankelnök és a miniszter szerint is a jelenleginél erősebb árfolyam mellett csatlakozhat Magyarország az ERM II európai uniós árfolyamrendszerhez. Az erősebb árfolyam szolgálná egyszerre a gazdaság versenyképességét és az antiinflációs célok teljesítését is, aminek elérését segíti a mostani kamatemelés - szögezték le. László Csaba az árfolyamrendszerhez való csatlakozás jövő május-júniusi időpontjára 250-260 forintos euróárat jelölt meg várható és kívánatos árfolyamként.
A Monetáris Tanács döntése alapján a kamatfolyosó nem változott: az egynapos jegybanki betét kamatlába 8,50 százalékra, az egynapos fedezett hitel kamatlába pedig 10,50 százalékra emelkedett. A kötelező tartalékok után fizetett kamat június 19-i hatállyal 6,75 százalékról 8,75 százalékra emelkedik. A devizabetét fedezete mellett nyújtott projektfinanszírozó hitelek kamata 9,50 százalék lett, megegyezően az állami költségvetést 1991-től finanszírozó hitelek kamatával.
Csütörtökön reggel 270 forintig emelkedett az euró jegyzése a hivatalos kereskedési idő kezdete előtt. Az azonnali hatályú 200 bázispontos jegybanki kamatemelés hírére a kereskedés első negyedórájában 266 forintig ment vissza az euró árfolyama: ez egy forinttal erősebb a szerdai 264,60/90 forintos kurzushoz képest. Délben a forint 5,88 százalékon állt a sáv erős oldalán délben, ami 36 bázisponttal gyengébb a szerda délutáni helyzeténél. A bankközi devizapiaconendkívül ideges kereskedésről számoltak be a kereskedők: az euróval 261,75 és 270,25 forint közötti, mintegy 8 forintos sávban kereskedtek, a forint pozíciója 4,78 és 7,30 százalék között ugrált.
A kamatemelés mértéke és az időzítés felkavarta a kedélyeket a piacon - mondták el az üzletkötők, akik a nap további részében is 260 és 270 forint között várják a közös valuta árfolyamát a sérülékeny piacon, s úgy vélik, a kamatemelés nem megfelelő eszköz a forint erősítésére, nem helyettesíti a valóságos intervenciót.
A jegybank 200 bázispontos kamatemelése stabilizálta a forint árfolyamát, s megállíthatja a magyar fizetőeszköz gyengülését az euróhoz képest - vélték ugyanakkor az MTI által megkérdezett szakértők. Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő igazgatójának számításai szerint a kéthetes betéten jelenleg 750 bázispont a forintkamat hozamelőnye az eurókamathoz képest, egy éves távon pedig 650 bázispont. Ez "ha arra nem is elég, hogy Magyarországon eddig nem jelenlevő befektetőket vonzzon, arra viszont jó, hogy megdrágítsa a forint shortolását" - mondta. Mindez azt jelenti, hogy a forint határidős eladására játszó, euró alapon befektető piaci szereplőknek 6,5 százalékba kerülne egy ilyen típusú pozíció nyitása, ennyivel kellene gyengülnie a forintnak egy év alatt, hogy megérje az ügylet. A jelenlegi árfolyamszintekről viszont ennek kevés az esélye. "A jegybank csütörtöki kamatemelése nagyobb a piac által beárazottnál, határozott lépés, így van arra esély, hogy megállítsa a forint gyengülését" - mondta Vojnits Tamás, az OTP Bank vezető közgazdásza is.
A Monetáris Tanács arra törekszik, hogy az irányadó kamat megemelése után kialakult magasabb hozamszinttel mérsékelje a kedvezőtlen árfolyam alakulás inflációra gyakorolt hatását - áll a Magyar Nemzeti Bank közleményében, amely szerint "a tanács ugyanakkor bízik abban, hogy ezzel a kamatszinttel néhány hónapos távlatban elérhető, hogy a forint árfolyama az inflációs célok eléréséhez szükséges szintre erősödjön". Az idei év végére vonatkozó inflációs cél 4,5 százalék, a 2004. év végi pedig 3,5 plusz-mínusz 1 százalék. A közlemény szerint az inflációs célkitűzés rendszerében a jegybank nem tekinti feladatának a forint árfolyamának közvetlen karbantartását, és rövid távon tolerálja a forint árfolyamának ingadozását.
Az MNB emlékeztet arra, hogy az elmúlt hetek gazdaságpolitikai lépései miatt megnőtt a bizonytalanság a befektetők körében, és a pénzügyi piacokon hektikus hozam- és árfolyam-ingadozás tapasztalható. "A Monetáris Tanács kedvezőtlennek ítéli a forint árfolyamának az elmúlt hetekben bekövetkezett esését, véleménye szerint a kialakult árfolyamszint gyengébb, mint ami fundamentálisan indokolt" - áll a közleményben.
A kormány és a jegybank a középtávú gazdaságpolitikai programnak megfelelő költségvetési és inflációs pálya megvalósítására törekszik, ami megteremti az euró bevezetésének feltételeit. "E pályához való visszatérést támogatják a bejelentett költségvetési intézkedések, és az államháztartás középtávon tovább csökkenő hiánya" - fogalmaz a közlemény.
Az integrációs folyamat következő állomása az európai árfolyam mechanizmushoz (ERM II) történő csatlakozás lesz. A kormányzat és a jegybank arra törekszik, hogy egyensúlyi, azaz a versenyképességet megőrző, de a dezinflációt támogató középárfolyamon kerüljön sor a belépésre. A közelgő ERM II csatlakozás nem indokolja az elmúlt hetek árfolyam-gyengülését - áll a közleményben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Pontosított Volner, a békés tüntetőkkel nincs baja

Pontosított Volner, a békés tüntetőkkel nincs baja

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Révész Sándor: Vértanúk – csere!

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját