Tetszett a cikk?

2008-ban láthat napvilágot a Boeing repülőgépgyártó cég új típusa, a 7E7 Dreamliner, amely az Airbus gépekkel folytatott piaci küzdelmet hivatott a Boeing javára eldönteni.

Idén fordult elő először a Boeing történetében, hogy a harci repülőgépek gyártásából származó bevételek meghaladták a személyszállító gépekből származót: az új 7E7 arra hivatott, hogy a Boeing ledolgozza ez utóbbi szférában észlelhető lemaradását. A cég hosszútávú célja ugyanis, hogy a két szférából (védelmi, polgári) származó bevételek továbbra is egyensúlyban legyenek - jelentette be a Boeing elnök-vezérigazgatója. A két ág eddig egyaránt évi 25 milliárd dollár bevételt hozott a cégnek.
A Boeing legnagyobb konkurense az Airbus, amely a francia-német EADS többségi tulajdonában áll, s amelynek piaci térnyerését bizonyítja, hogy a Párizsban megrendezett légikiállításon az új Airbus 59 közel-keleti megrendelést kapott, míg a Boeing 7E7 egyet sem tudott felmutatni.
A Boeing 777-esnél az új géptípus lényegesen kisebb lesz, mert az utasok egyre inkább az átszállás nélküli utakat preferálják, s ez az átlagos repülőméret csökkenését vonja maga után. Ennek megfelelően az első körben megrendelt 7E7-esek 200 , illetve 250 férőhelyesek lesznek, az előbbi rövidebb, az utóbbi hosszabb szárnymérettel. Ez a stratégia tökéletes ellentétben áll a legnagyobb konkurens elképzeléseivel: a 2006-ra elkészólő Airbus A380-ason 555 személy fér majd el. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapest maga vizsgáltatja meg az oltások hatékonyságát 1500 embernél

Budapest maga vizsgáltatja meg az oltások hatékonyságát 1500 embernél

Már a román főügyészség vizsgálja az úzvölgyi temető elfoglalásának ügyét

Már a román főügyészség vizsgálja az úzvölgyi temető elfoglalásának ügyét

Szlávik János: Nagyon óvatosnak kell lenni a színházak, mozik nyitásával

Szlávik János: Nagyon óvatosnak kell lenni a színházak, mozik nyitásával