Tetszett a cikk?

Csütörtökön délelőtt megszakadt a két napja tartó nyugalom a bankközi piacokon, romlott a forint, emelkedtek a kamatok és az állampapírpiaci hozamok. A piacon úgy vélik, a kedvezőtlen folyamatokat a jegybank elnökével készült, az egyik gazdasági napilapban megjelent interjú indította el: ebben Járai Zsigmond a sáveltolás időzítését és kommunikációját elhibázottnak, a forint jelenlegi árfolyamát pedig gyengének, a kamatszintet magasnak nevezte.

Délben 263,20/40 forinton jegyezték az eurót, csaknem 3 forinttal drágábban a szerda délutáni 260,60/90 forintos árfolyamnál. A forint ekkor 6,75 százalékon állt a sáv erős oldalán, 90 bázisponttal gyengébben, mint szerdán délután. A délelőtt folyamán 264,50 forinton érte el csúcspontját az euró jegyzése, a leggyengébb reggel volt, amikor a 261,00 forint körüli jegyzés lényegében megegyezett a szerda délutáni árfolyammal. A forint 6,35 és 7,34 százalék közötti széles sávban mozgott délelőtt.
A brókerek szerint a külföldiek nem tudnak eligazodni az egymásnak ellentmondó megállapítások között és úgy értékelik, továbbra sincs összhang a kormány és a jegybank között. Az állampapírokat az 5 éves lejáratig terjedően ismét eladják a külföldi befektetők - mondták állampapír kereskedők. A hozamszint 10-20 bázisponttal emelkedett délelőtt, ami kedvezőtlenül befolyásolja a nap folyamán megrendezett aukciók eredményét is. A piacon tudni vélik, hogy kevés ajánlat érkezett az aukciókra, ami a hozamszint jelentős emelkedését vonhatja maga után.
A 2017/A tizenöt éves államkötvényből 15 milliárdot, a 2006/G hároméves államkötvényből 50 milliárdot szeretne értékesíteni a kincstár. Az elmúlt napokban sokan vélték úgy a piacon, hogy ezeknek az aukcióknak a sikere jelzésértékű lesz a külföldiek bizalmát illetően.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik

906 ezer forintnyi dollárt keresett a videós, aki élőben közvetítette, ahogy alszik

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Dzsihadisták megtámadtak egy ENSZ-bázist és egy katonai támaszpontot Nigériában

Karácsony: Adják ide a vakcinát és beoltjuk Budapestet

Karácsony: Adják ide a vakcinát és beoltjuk Budapestet