Tetszett a cikk?

A cseh kormány azt fontolgatja, hogy privatizálja a Budejovicky Budvar sörgyártót, és a bevételből infrastrukturális terveket, így autópálya építéseket finanszíroz.

A 100 százalékban állami tulajdonban lévő Budvar értéke mintegy 3 milliárd korona (110 millió dollár). Ennek az összegnek azonban akár tízszeresét is érheti a Budweiser márkanév, amely alatt a cseh sört számos külföldi országban forgalmazzák. A privatizáció pontot tehet az Anheuser-Busch amerikai óriáscéggel évek óta folyó vita végére is, amelynek lényege, hogy az utóbbi szerint csak ő használhatja a Budweiser márkajegyet. A cseh sörgyár központja Ceske Budejovicében található, amelynek német neve Budweis és számos, de nem valamennyi bíróság támogatja azt a cseh állítást, hogy csak az itt készülő sör használhatja a Budweiser márkanevet.
A Budvar a harmadik legnagyobb cseh sörgyár. Tavalyi termelése 1,21 millió hektoliter volt, adózás előtti profitja 280 millió korona (10,2 millió dollár). Mindkét adat elmaradt az egy évvel korábbi szinttől. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

A kínaiak állítják, egy új vakcinájuk kétéves védettséget ad a koronavírussal szemben

Megtalálták a rendőrök a Pesti úti ámokfutó autóst

Megtalálták a rendőrök a Pesti úti ámokfutó autóst

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!

Marabu Féknyúz: Írja alá, doki!