Tetszett a cikk?

A háztartások nettó pénzügyi vagyona az első negyedév végére 98,1 milliárd forinttal, 10.433,3 milliárd forintra emelkedett a múlt év végéhez képest. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közölt adatai szerint az első negyedévben a háztartások követelései 293,4 milliárd forinttal, míg adósságuk 195,3 milliárd forinttal emelkedett.

A lakosság bruttó pénzügyi vagyona az első negyedév alatt 12236 milliárd forintról 12529 milliárd forintra, tartozásuk 1900 milliárd forintról 2096 milliárd forintra nőtt. Tavaly az első negyedévben a nettó pénzügyi vagyon lényegesen nagyobb mértékben, 196,6 milliárd forinttal emelkedett, mivel akkor kevésbé növekedett a lakosság eladósodottsága. A háztartások követelései hasonló mértékben, 289,1 milliárd forinttal lett több negyedév alatt, de a tartozások csak 92,4 milliárd forinttal bővültek.
Az idei első negyedévben legnagyobb mértékben a monetáris intézményektől felvett ingatlanhitelek állománya bővült, a növekmény 124,6 milliárd forint volt, szemben a tavaly első negyedévi 37,6 milliárd forinttal. A fogyasztási és egyéb hitelek állománya közel azonos mértékben változott mindkét időszakban.
A háztartások pénzügyi vagyona legnagyobb részben készpénz, illetve betét formájában halmozódott fel, és jelentős arányt képviselnek a tulajdonosi részesedések. A készpénz- és betétállomány a tavaly első negyedév végi 4708 milliárd forintról december végére 5177, március végére 5203 milliárd forintra emelkedett. A tulajdonosi részesedések értéke 4591 milliárd forint, ami a negyedév elején 4391 milliárd forint, tavaly az első negyedév végén 4018 milliárd forint volt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Szuperliga alelnöke elismerte, nem indulhat el a sorozat

A Szuperliga alelnöke elismerte, nem indulhat el a sorozat

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Lewis Hamilton: George halála nem volt hiábavaló

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától

Egy német lap szerint a nyáron elküldhetik Dárdai Pált a Herthától