Tetszett a cikk?

Orosz milliárdos üzletember vette meg az angol Premier Liga egyik élvonalbeli futballklubjának, a londoni Chelsea FC-nek a többségét. A brit üzleti és sportköröket váratlanul érő bejelentés szerint Roman Abramovics részvényenként 35 pennyt - összesen nem egészen 30 millió fontot - fizet a teljesen készpénzes ügylet keretében a sportklubot birtokló Chelsea Village cég részvényeinek éppen több mint a feléért.

A 36 éves Abramovics londoni értesülések szerint Oroszország második leggazdagabb embere, Vlagyimir Putyin elnök egyik bizalmasa, és az orosz üzleti élet egyik nagybefektetője. Jelentős érdekeltsége van az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalatban, a Szibnyeftben, valamint az orosz alumíniumiparban, az Aeroflot légitársaságban, és többségi tulajdonosa az egyik moszkvai tévétársaságnak is.
Abramovics ez utóbbi érdekeltsége meghatározó jelentőségű a brit futballiparban végrehajtott befektetésében, a profi labdarúgásban ugyanis – ahogy a londoni rádió kommentárjában elhangzott – „minden a tévéjogok körül forog". Ezt jól illusztrálta tavaly tavasszal a brit ITV Digital tévétársaság csődje. A cég több száz millió font közvetítési jogdíjjal maradt adósa az angol első-, másod- és harmadosztályú labdarúgó kluboknak, számos egyesületet csődközelbe sodorva.
Részben emiatt is az utóbbi hónapokban lezuhant a brit futballklubok piaci értéke. A most bejelentett tranzakció 59,3 millió fontra értékeli a Chelsea FC egészét, miközben a minap a Manchester United egyetlen játékosát, David Beckhamet 30 millió fontért vásárolta meg a Real Madrid. A londoni Cityben még emlékeznek arra is, hogy Rupert Murdoch média-nagybefektető néhány éve több mint 600 millió fontot kínált a Manchester Unitedért.
Abramovics a krónikusan veszteséges Chelsea-vel együtt annak 80 millió font adósságát is átveszi. A klub a legutóbbi szezonban a negyedik helyen végzett a Premier Ligában – az angol legfelsőbb osztályban –, ami feljogosítja az indulásra a Bajnokok Ligájában. Az anyacég, a Chelsea Village részvénye kedd este 2,50 pennys, 8,19 százalékos veszteséggel 28,00 pennyn zárt a londoni értéktőzsdén, mélyen alulteljesítve a piac irányadó FTSE-100-as indexét, amely 1,67 százalékos mínuszban 3963,90 ponton végzett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

Szinte minden megyében megugrottak az esetszámok a harmadik hullám miatt

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

Több ellátást lemondott a Jahn Ferenc kórház, miután csak három orvos maradt az egyik osztályán

Több ellátást lemondott a Jahn Ferenc kórház, miután csak három orvos maradt az egyik osztályán