Orosz milliárdos üzletember vette meg az angol Premier Liga egyik élvonalbeli futballklubjának, a londoni Chelsea FC-nek a többségét. A brit üzleti és sportköröket váratlanul érő bejelentés szerint Roman Abramovics részvényenként 35 pennyt - összesen nem egészen 30 millió fontot - fizet a teljesen készpénzes ügylet keretében a sportklubot birtokló Chelsea Village cég részvényeinek éppen több mint a feléért.

A 36 éves Abramovics londoni értesülések szerint Oroszország második leggazdagabb embere, Vlagyimir Putyin elnök egyik bizalmasa, és az orosz üzleti élet egyik nagybefektetője. Jelentős érdekeltsége van az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalatban, a Szibnyeftben, valamint az orosz alumíniumiparban, az Aeroflot légitársaságban, és többségi tulajdonosa az egyik moszkvai tévétársaságnak is.
Abramovics ez utóbbi érdekeltsége meghatározó jelentőségű a brit futballiparban végrehajtott befektetésében, a profi labdarúgásban ugyanis – ahogy a londoni rádió kommentárjában elhangzott – „minden a tévéjogok körül forog". Ezt jól illusztrálta tavaly tavasszal a brit ITV Digital tévétársaság csődje. A cég több száz millió font közvetítési jogdíjjal maradt adósa az angol első-, másod- és harmadosztályú labdarúgó kluboknak, számos egyesületet csődközelbe sodorva.
Részben emiatt is az utóbbi hónapokban lezuhant a brit futballklubok piaci értéke. A most bejelentett tranzakció 59,3 millió fontra értékeli a Chelsea FC egészét, miközben a minap a Manchester United egyetlen játékosát, David Beckhamet 30 millió fontért vásárolta meg a Real Madrid. A londoni Cityben még emlékeznek arra is, hogy Rupert Murdoch média-nagybefektető néhány éve több mint 600 millió fontot kínált a Manchester Unitedért.
Abramovics a krónikusan veszteséges Chelsea-vel együtt annak 80 millió font adósságát is átveszi. A klub a legutóbbi szezonban a negyedik helyen végzett a Premier Ligában – az angol legfelsőbb osztályban –, ami feljogosítja az indulásra a Bajnokok Ligájában. Az anyacég, a Chelsea Village részvénye kedd este 2,50 pennys, 8,19 százalékos veszteséggel 28,00 pennyn zárt a londoni értéktőzsdén, mélyen alulteljesítve a piac irányadó FTSE-100-as indexét, amely 1,67 százalékos mínuszban 3963,90 ponton végzett. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Tizenkét évünk van a világ megmentésére, a klímacsúcson mégsem hoztak döntést a kormányok

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Ki az a barbár, aki egy kacsaszobrot megrongál?

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát