Tetszett a cikk?

Szlovén szakszervezetek aláírásgyűjtést kezdeményeztek annak kiharcolása érdekében, hogy a vasárnapi munka betiltásáról népszavazás útján döntsenek az országban. Próbálkozások Magyarországon is történtek a hétvégi nyitva tartás visszaszorítására, a már meglévő piaci gyakorlat törvénybe foglalásán kívül azonban újat e kezdeményezések nem hoztak. A gyermekverset idézve - "szabad péntek, szabad szombat, szabad szappanozni" - elérhető-e, hogy minden család számára szabad legyen a vasárnap? Vagy netán nagyobb segítség a családoknak a vasárnapi munkával megszerezhető pluszjövedelem?

A szlovén szakszervezetek szerint a vasárnapi, az éjszakai és az ünnepnapi munka káros az alkalmazottak, főleg a nők családi életére, ezért elítélik e "kapitalista kizsákmányolási formát". A szakszervezeteknek a népszavazás megtartásához 40 ezer aláírást kell gyűjteniük július 7-éig; június végén már 35 ezernél jártak. Nem tántorítják el céljuktól a szakszervezeteket a munkaadók egyre kedvezőbb ajánlatai sem: az aláírásgyűjtés kezdetéig az alkalmazottak fizetésük 50 százalékát kapták pótlékként a vasárnapi munkáért, ezt a kampány alatt 65 százalékra emelték a vállalkozók, január elsejétől pedig az összeg 75 százalékra növelését tervezik. A szlovén gazdasági kamara szerint azonban a pótlék önmagában nem elegendő - törvénnyel kell korlátozni a munkavégzést az "előnytelen időszakokban".
A szlovén szakszervezetek e lépésükkel a szigorú német és osztrák minta mellett tették le voksukat a jelentős idegenforgalom miatt engedékenyebb mediterrán szabályozás ellenében. Magyarországon a vasárnapi munka megjelenése szinte egybeesett az első komolyabb németországi tiltásokkal; hazánkban ugyanis csupán öt-hat évvel ezelőtt, a multinacionális bevásárlóközpontok, plazák harcmodelljének elterjedését követően nyitottak ki tömegesen az üzletek, áruházak a hét végén is. Az eleinte csak a fővárosban és környékén tapasztalt tendencia hamarosan az egész országban elterjedt, aminek köszönhetően a vasárnap is foglalkoztatott alkalmazottak száma megduplázódott. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének információi szerint ma már több mint százezer munkavállalót érint a főként az élelmiszer-kereskedelemben jellemző vasárnapi nyitva tartás. A kínálat átalakulása keresleti oldalon is változásokhoz vezetett, ami leginkább a vásárlói szokások alakulását vizsgálva érhető tetten: a GfK Piackutató Intézet tavaly októberben nyilvánosságra hozott felmérése szerint a fogyasztók minden negyedik forintjukat hétvégén költik el. E tény ütőkártya a vasárnapi nyitva tartást támogatók kezében, s a jelenlegi liberális szabályozás mellett szólnak azok az érvek is, miszerint az EU-csatlakozást követően a bevásárló turizmus ugrásszerű fejlődése várható a hétvégi bevásárlások tekintetében engedékenyebb országokban.
Hazánkban az első nagyobb, a politika térfeléről induló offenzíva a vasárnapi dolgoztatók ellen az elmúlt kormányzati ciklusban indult, Őry Csaba politikai államtitkár vezetésével. Az akkori kormány által sem egységesen támogatott javaslat indítványozója szerint a vasárnapi munka összekuszálja a családi életet, ellenkezik a munkavállalói szolidaritás elvével és a keresztény vallás tanaival. A vasárnapi munkavégzést vallási oldalról támadók főként a Teremtés könyvére („Isten megáldotta és megszentelte a hetedik napot”), illetve a XIII. Leó pápa által 1891-ben kiadott Rerum novarum kezdetű, az „ünnepi munkaszünet szükségességét” kiemelő szociális körlevelére hivatkozva üzentek hadat a munkáltatóknak, megemlítve azt a részükről sajnálkozva tapasztalt tendenciát is, miszerint „egyes családok lassan már úgy járnak vasárnap üzletközpontokba, mint a templomba” (Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke fogalmazta meg e szentenciát ily találóan). Őry kezdeményezése mellé állt az egyházakon kívül a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is, mely azonban hajlott a kérdés átmeneti és kompromisszumos rendezésére – azaz a teljesen esélytelen tiltás helyett a vasárnapi munka drágítására - is.
Ez utóbbi irányelvek szerint döntött az új kormány egyik első törvényhozási aktusaként a munka törvénykönyvének (Mt.) módosításáról 2002-ben. A megváltoztatott Mt. a munkavállalóknak heti két pihenőnapot ír elő, megkötve, hogy ezek közül az egyiknek vasárnapra kell esnie. A módosítás azonban – amely a hétvégenként csupán piaci versenyhelyzetük erősítése érdekében nyitva tartó vállalkozások részére kötelező - pluszpénz (50 százalék bérpótlék plusz egy szabadnap, utóbbi hiányában 100 százalék bérpótlék) fizetését írta elő a vasárnapi foglalkoztatás esetére - azon felül, hogy törvényben rögzítette az addigi, piaci alapokon kialakult gyakorlatot, rövidtávon nem sokat változtatott a helyzeten. Ön szükségesnek tartaná a vasárnapi foglalkoztatás további szigorítását?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"

Érdemes figyelni a Microsoftra, jön "az új Windows"

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját