Tetszett a cikk?

A héten tárgyalja a kormány a 2004-es költségvetés irányelveit. A Pénzügyminisztérium a költségvetés készítésekor 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel és 4 százalékos éves átlagos inflációval számol. A tervek szerint az államháztartás deficitje 2004-ben 1-1,5 százalékponttal lesz kisebb, mint az idén. Az idei cél a GDP 4,5 százaléka.

A minisztérium szerint a tervezés reális, a kormánynak nem áll szándékában, hogy az infláció tudatos alultervezésével mérsékelje a költségvetés jövő évi hiányát. Korábban a kormányfő a 2004-es év prioritásaiként említette az úthálózat-fejlesztést, az uniós források felhasználását, egyes önkormányzati szolgáltatások fejlesztését, valamint a kutatás-fejlesztés fokozott támogatását. Medgyessy Péter elmondta, hogy a 2004-es költségvetés fontos célokra jelentős többleteket irányoz majd elő, az általános takarékosság érvényesítése mellett. Szavai szerint a költségvetési kiadások a hiánycsökkenés mellett is növekednek. Hozzátette: 2004-ben a kiadások terén körülbelül 8-9 százalékos lesz a növekedés, szelektív, racionális módon, a fejlődést szolgálva. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nincs szükség megszorításra, szükség van viszont takarékosságra.
Szekeres Imre, az MSZP alelnöke korábban az MTI-nek megerősítette, hogy az elnökség által már megtárgyalt gazdaságpolitikai javaslat kiemelten kezeli a versenyképesség javítását, a foglalkoztatás bővítését és az infrastruktúra fejlesztését. A szocialista párt elnöksége szerint a jövő évi költségvetés és az adótörvények elsődleges célja, hogy a magyar gazdaságot a fenntartható növekedési pályán tartsa – mondta az alelnök. Szekeres Imre elmondta: a foglalkoztatás bővítését a felzárkóztatandó térségekben nyújtott bértámogatás mellett az élőmunka-terhek mérséklésével, mindenekelőtt a fix összegű egészségügyi hozzájárulás gyorsított megszüntetésével lehet elérni.
Szekeres szerint jövőre 3,5 százalékos, 2005-2006-ban 4-5 százalékos gazdasági növekedésnek van realitása. A közlekedési infrastruktúra fejlesztése, ezen belül is az Európa-tervben megfogalmazott gyorsforgalmi úthálózat-építés már eddig is ismert volt – mondta. Az MSZP elnöksége ajánlásában a kistelepülések közlekedési hálózatának felzárkóztatását javasolja, úgy, hogy erre a célra a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére szánt kiadás öt százalékának megfelelő összeget adjanak költségvetési támogatásként.
Több gazdaságkutató intézet is közölte már 2004-es prognózisát. E szerint a kutatók jövőre 3,5-4 százalék közötti GDP növekedéssel számolnak és 4-4,5 százalék körüli éves átlagos inflációt tartanak valószínűnek. A kormány elképzeléseinél pesszimistábban ítélik meg az államháztartási hiány GDP arányos mértékét, várakozásaik szerint ez az idén eléri az 5,2-5,5 százalékot és jövőre 3,9-4,3 százalék körül alakulhat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!