Tetszett a cikk?

Az adóhivatalok - augusztus 1-15. között - a jelenlegi nyilvántartások alapján minden olyan adózónak megküldik az uniós adószámát, akiről tudják, hogy uniós tagországgal vagy csatlakozóval külkereskedelmet folytat - mondta Király László György, az APEH elnöke hétfőn.

Aki a későbbiekben tesz szert uniós üzleti partnerre, annak az illetékes adóhivatalnál kell kérnie az uniós adószámot. Ha viszont megszűnik az export-import tevékenysége, akkor a nyilvántartásból való törlését kell kérnie, mert így a továbbiakban már nem szükséges eleget tennie az adatszolgáltatási kötelezettségeknek.
Király szerint az uniós csatlakozás nem hoz alapvető változásokat az adózásban. Lényeges és új elem lesz viszont az, hogy az import után fizetendő áfának - mivel megszűnnek a vámhatárok - megváltozik az eddigi elszámolási módja, teljesen új rendszer lép életbe, amihez feltétlenül szükséges az uniós adószám.
Az APEH elnöke beszámolt arról is, hogy az egyszerűsített vállalkozói adóból (eva) - amelynek hétfőn járt le a második negyedévre esedékes előlegfizetési határideje - 2003. első negyedévében összesen 8 milliárd forintot fizettek be, amit szép eredménynek nevezett, ugyanis - mint mondta - összesen 16 milliárd forintot vártak egész évre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kapcsolatot találtak a rendszeres húsfogyasztás és több betegség között

Kapcsolatot találtak a rendszeres húsfogyasztás és több betegség között

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Uniós beruházásokat vizsgál az OLAF és a rendőrség Keszthelyen

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban

Ötszáz milliárd korall élhet a Csendes-óceánban