Tetszett a cikk?

Rekordméretű, 400 milliárd dollárnál is nagyobb deficitet felhalmozó költségvetési hiányt tervez az amerikai kormányzat és semmi esélye annak, hogy az eladósodási folyamatban valamikor is fordulat következzék be. A demokrata pártiak értékelése szerint "válságméretű", a Fehér Ház szerint azonban „kezelhető” a hiány.

A pénzügyi szigor hívei arra sürgetik George W. Bush elnököt, hogy tegyen többet a folyamat megakadályozására még mielőtt a dolgok rosszabbra fordulnak. A Fehér Ház ezzel szemben "kezelhetőnek" tekinti a hiányt, amely - mint mondják- a szeptember 11-i események hatását, a gazdasági és a nemzetbiztonsági prioritásokat tükrözi. A jövő évi költségvetési tervbe első ízben kerül be az iraki háború költsége, amely Afganisztánnal együtt havonta mintegy 4,8 milliárd dollárt, éves szinten 58 milliárd dollárt emészt fel, sokkal többet az előzetes kalkulációkban szereplő összegnél.
Az úgynevezett Concord koalíció, amely a kiegyenlített költségvetés híveit tömöríti, azt tartja különösen aggasztónak, hogy semmilyen hajlandóság nem mutatkozik jelenleg arra, hogy bármelyik párt is feladja politikai prioritásait, miközben a deficit egyre halmozódik.
A kormány elzárkózott attól, hogy kommentálja az Igazgatási és Költségvetési Hivatal (OMB) előrejelzését, amelyben 2003-ra 410-450 milliárd dollár közötti hiány szerepel és ugyanez a deficit nagysága 2004-re is.
A legutóbbi költségvetési rekordot 1992-ben állították fel Bush elnök apjának elnöksége idején, és 1998 és 2001 között a kormány négy éven át folyamatosan többletet tudott elérni a költségvetésben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

A Fidesz alkalmatlanságának emlékműve: a szaladó Gulyás Gergely

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"

Microsoft-igazgató: Jön a "következő generációs Windows"

Ingyen használhatja: életet lehel a régi fotókba egy új mesterséges intelligencia

Ingyen használhatja: életet lehel a régi fotókba egy új mesterséges intelligencia