Tetszett a cikk?

Stabilról negatívra rontotta a hosszú futamú szuverén magyar deviza- és beladósság kilátását kedden a Fitch Ratings londoni hitelminősítő, a gazdaságpolitika következetessége feletti kételyeire hivatkozva. Ha az év végéig nem lesz érzékelhető fordulat, a cég komolyan megfontolja a magyar besorolás tényleges rontását.

A kedden bejelentett intézkedés az A mínusz szintű hosszú küladósságra, illetve az A plusz osztályzatú, hosszú lejáratú szuverén forintadósságra vonatkozik. A nemzetközi hitelminősítő ipar európai központjának kedd délutáni közleménye szerint a cégnek aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a magyar pénzügyi vezetés képes lesz-e kezelni a jelenlegi makrogazdasági egyensúlytalanságokat, anélkül, hogy a magyar gazdaságnak ezért jelentős árat kelljen fizetnie. A Fitch Ratings szerint a költségvetés konszolidálása révén lehet csak a fenntartható növekedési pályára és a külső egyensúlyi helyzetbe visszatéríteni a magyar gazdaságot. A jelentés szerint az alapvető költségvetési kiigazítás nélkül tovább fog nőni az adósság, ami késleltetni fogja a magyar csatlakozást az euróövezethez. A Fitch elemzői szerint a forint középértékének "meglepetésszerű" júniusi gyengítése az ingadozási sávon belül arra utalt, hogy ellentmondóak és következetlenek a gazdaságpolitikai célok. A londoni székhelyű hitelminősítő arra számít, hogy az idei évre kitűzött 4,5 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitcélt a kormány legalább egy százalékponttal túllépi, az éves folyómérleg-hiány pedig 4 százalékról 5 százalékra emelkedik. A Fitch szerint ha nem változnak a jelenlegi makrofolyamatok, 12-24 hónapon belül valószínű a most még elsőrendű magyar szuverén besorolás rontása.
A Fitch Ratings, amely kedden stabilról negatívra rontotta a magyar szuverén besorolásokat, több mint két és fél éve, 2000. november 30-án javította az elsőrendű A mínuszra Magyarország hosszú lejáratú devizakötelezettségeinek felső osztályzati korlátját az addig - 1999. október 29. óta - érvényben tartott BBB pluszról. A jelenleg (még) érvényes hosszú távú küladósi besorolást és annak kilátását a londoni cég 2001. november 19-én megerősítette, de már akkor megjegyezte, hogy - főleg a következő évi, azaz a tavalyi parlamenti választások, és a ciklikus gazdasági lassulás által is meghatározott módon - jelentős költségvetési lazítás volt folyamatban Magyarországon. A cég tavaly novemberben már külön figyelmeztetést adott ki arról, hogy a magyar ikerdefiticit-probléma hátrányosan befolyásolhatja a magyar besorolást. Idén február 13-án még megerősítette ugyan a besorolásokat és azok stabil kilátását, a megerősítéssel együtt megjegyezte azonban: 2003-ban már döntő jelentőségű makrogazdaság-politikai döntéseket kell hozni annak elkerülésére, hogy az adósi minőség további romlása ténylegesen a jelenlegi besorolás felülvizsgálatához vezessen. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt

Már a rendőrség is nyomoz az évek óta épülő szekszárdi uszoda miatt

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mire megy egy magányos forradalmár, ha mellé állnak az emberek?

Mire megy egy magányos forradalmár, ha mellé állnak az emberek?