Stabilról negatívra rontotta a hosszú futamú szuverén magyar deviza- és beladósság kilátását kedden a Fitch Ratings londoni hitelminősítő, a gazdaságpolitika következetessége feletti kételyeire hivatkozva. Ha az év végéig nem lesz érzékelhető fordulat, a cég komolyan megfontolja a magyar besorolás tényleges rontását.

A kedden bejelentett intézkedés az A mínusz szintű hosszú küladósságra, illetve az A plusz osztályzatú, hosszú lejáratú szuverén forintadósságra vonatkozik. A nemzetközi hitelminősítő ipar európai központjának kedd délutáni közleménye szerint a cégnek aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a magyar pénzügyi vezetés képes lesz-e kezelni a jelenlegi makrogazdasági egyensúlytalanságokat, anélkül, hogy a magyar gazdaságnak ezért jelentős árat kelljen fizetnie. A Fitch Ratings szerint a költségvetés konszolidálása révén lehet csak a fenntartható növekedési pályára és a külső egyensúlyi helyzetbe visszatéríteni a magyar gazdaságot. A jelentés szerint az alapvető költségvetési kiigazítás nélkül tovább fog nőni az adósság, ami késleltetni fogja a magyar csatlakozást az euróövezethez. A Fitch elemzői szerint a forint középértékének "meglepetésszerű" júniusi gyengítése az ingadozási sávon belül arra utalt, hogy ellentmondóak és következetlenek a gazdaságpolitikai célok. A londoni székhelyű hitelminősítő arra számít, hogy az idei évre kitűzött 4,5 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitcélt a kormány legalább egy százalékponttal túllépi, az éves folyómérleg-hiány pedig 4 százalékról 5 százalékra emelkedik. A Fitch szerint ha nem változnak a jelenlegi makrofolyamatok, 12-24 hónapon belül valószínű a most még elsőrendű magyar szuverén besorolás rontása.
A Fitch Ratings, amely kedden stabilról negatívra rontotta a magyar szuverén besorolásokat, több mint két és fél éve, 2000. november 30-án javította az elsőrendű A mínuszra Magyarország hosszú lejáratú devizakötelezettségeinek felső osztályzati korlátját az addig - 1999. október 29. óta - érvényben tartott BBB pluszról. A jelenleg (még) érvényes hosszú távú küladósi besorolást és annak kilátását a londoni cég 2001. november 19-én megerősítette, de már akkor megjegyezte, hogy - főleg a következő évi, azaz a tavalyi parlamenti választások, és a ciklikus gazdasági lassulás által is meghatározott módon - jelentős költségvetési lazítás volt folyamatban Magyarországon. A cég tavaly novemberben már külön figyelmeztetést adott ki arról, hogy a magyar ikerdefiticit-probléma hátrányosan befolyásolhatja a magyar besorolást. Idén február 13-án még megerősítette ugyan a besorolásokat és azok stabil kilátását, a megerősítéssel együtt megjegyezte azonban: 2003-ban már döntő jelentőségű makrogazdaság-politikai döntéseket kell hozni annak elkerülésére, hogy az adósi minőség további romlása ténylegesen a jelenlegi besorolás felülvizsgálatához vezessen. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Így győzzük le emberi gyengeségeinket!

Új-Zélandon megszavaztatják a marihuána legalizálását

Új-Zélandon megszavaztatják a marihuána legalizálását

Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát

Most hirdettek eredményt, de négy hónapja megmondtuk, kik nyerik a centrumkórházak tervpályázatát

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Tudományos felmérés készült arról, meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban

Tudományos felmérés készült arról, meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás

Gyurcsány: Kibontakozott az ellenállás