A bankközi devizapiacon szerdán 16 órakor 6,99 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 59 bázisponttal gyengébben a kedd délutáni helyzeténél. Az eurót 262,55/262,75 forinton jegyezték, szemben a kedd délutáni 260,90/261,00 forintos árfolyammal. A forint gyengülését a Fitch keddi bejelentésének tulajdonítják, melyben a hitelminősítési intézet kilátásba helyezte Magyarország hitelminősítésének rontását.

Változatos napot zárt a bankközi devizapiac, viszonylag jelentős forgalomban széles, 261,50-263,10 forintos sávban ingadozott az euró árfolyam, a forint helyzete pedig 6,97-7,39 százalék között mozgott a sávon belül az erős oldalon.
Szerdán a nap első felében a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet kedd délutáni bejelentése gyengítette a forintot. Az intézet ugyanis kilátásba helyezte az ország hitelminősítésének rontását. Nem segítette a forintot a nemzetközi kötvénypiacokon elindult eladási hullám sem, amit Alan Greenspan Fed-elnök keddi nyilatkozata váltott ki. Greenspan úgy nyilatkozott, hogy minden alap megvan a dollár erősödésére, ami a magyarországi kötvénypiacon is eladásra ösztönözte a külföldi befektetőket.
Nagy várakozás előzte meg a 2004. évi költségvetési irányelvek szerda délutáni közzétételét, ám a piacot nem mozgatták meg az ott elhangzottak, mivel nem kaptak igazán új információkat. A reakciókból úgy tűnik, hogy egyelőre csak az eladási trendet sikerült megállítani, a vásárlások elindításához, a kívánt 250-260 forintos euró árfolyamszint eléréséhez még további információkat vár a piac.
A dollár jórészt a Greenspan-nyilatkozat hatására mintegy 5 forinttal erősödött a keddi árfolyamhoz képest. A nap folyamán végig 235 forint felett jegyezték az amerikai devizát, 16 órakor 235,00/30 forinton kereskedtek a dollárral a keddi 230,70/80 forintos árfolyammal szemben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Borult, ködös nap vár ránk

Borult, ködös nap vár ránk

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

Brüsszelt aggasztja, ami Magyarországon történik

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

BL: United – PSG és Liverpool – Bayern a nyolcaddöntőben

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni