Tetszett a cikk?

A bankközi devizapiacon szerdán 16 órakor 6,99 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 59 bázisponttal gyengébben a kedd délutáni helyzeténél. Az eurót 262,55/262,75 forinton jegyezték, szemben a kedd délutáni 260,90/261,00 forintos árfolyammal. A forint gyengülését a Fitch keddi bejelentésének tulajdonítják, melyben a hitelminősítési intézet kilátásba helyezte Magyarország hitelminősítésének rontását.

Változatos napot zárt a bankközi devizapiac, viszonylag jelentős forgalomban széles, 261,50-263,10 forintos sávban ingadozott az euró árfolyam, a forint helyzete pedig 6,97-7,39 százalék között mozgott a sávon belül az erős oldalon.
Szerdán a nap első felében a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet kedd délutáni bejelentése gyengítette a forintot. Az intézet ugyanis kilátásba helyezte az ország hitelminősítésének rontását. Nem segítette a forintot a nemzetközi kötvénypiacokon elindult eladási hullám sem, amit Alan Greenspan Fed-elnök keddi nyilatkozata váltott ki. Greenspan úgy nyilatkozott, hogy minden alap megvan a dollár erősödésére, ami a magyarországi kötvénypiacon is eladásra ösztönözte a külföldi befektetőket.
Nagy várakozás előzte meg a 2004. évi költségvetési irányelvek szerda délutáni közzétételét, ám a piacot nem mozgatták meg az ott elhangzottak, mivel nem kaptak igazán új információkat. A reakciókból úgy tűnik, hogy egyelőre csak az eladási trendet sikerült megállítani, a vásárlások elindításához, a kívánt 250-260 forintos euró árfolyamszint eléréséhez még további információkat vár a piac.
A dollár jórészt a Greenspan-nyilatkozat hatására mintegy 5 forinttal erősödött a keddi árfolyamhoz képest. A nap folyamán végig 235 forint felett jegyezték az amerikai devizát, 16 órakor 235,00/30 forinton kereskedtek a dollárral a keddi 230,70/80 forintos árfolyammal szemben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

A Wizz Air vezérigazgatója szerint legelőbb 2024-re állhat talpra a szektor

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton

Az emelkedő fertőzésszám miatt bezárják az óvodákat Balassagyarmaton

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész