Tetszett a cikk?

Lengyelország elveszítheti a 2006-ig neki ítélt, összesen 12,5 milliárd eurónyi strukturális és kohéziós alapok zömét, ha az eddig tapasztalt ütemben készül fel az uniós pénzek fogadására - emelte ki a csütörtöki lengyel sajtó az Európai Bizottság szerdai figyelmeztetésének Varsóra vonatkozó legfontosabb részét.

A bizottság szerdán közzétett jelentése, amely az összes csatlakozó tagországot felszólította az uniós intézmények kiépítésének felgyorsítására, Lengyelország esetében különösen elmarasztalta az infrastrukturális minisztériumot, amely mind ez idáig nem dolgozta ki az ország közlekedési infrastruktúrájára vonatkozó fejlesztési stratégiáját, holott Brüsszel a strukturális segélyek egyharmadát éppen erre a területre szánná.
A tét azonban ennél is nagyobb - írta kommentárjában Jedrzej Bielecki, a Rzeczpospolita című napilap brüsszeli tudósítója. A súlyos gazdasági nehézségekkel küszködő Németország ugyanis csak egy jó ürügyre vár, hogy a lehető legnagyobb mértékben lefaragja, sőt lehetőleg teljesen megszüntesse a strukturális alapokat az unió új, 2007-2013-as költségvetésében. Berlin jelenleg ezekre a programokra évente 10 milliárd eurót fizet be a brüsszeli kasszába.
Lengyelország soha vissza nem térő esélyt szalaszthat el autópálya-hálózatának és korszerű szennyvíztisztító rendszerének kiépítésére. Autópályák nélkül pedig a lengyel gazdaság rövidesen a szó szoros értelmében belefullad a közutakat és a nagyvárosokat megbénító közlekedési dugókba. Emellett nehezen lesz elkerülhető az euroszkeptikus hangulat erősödése a társadalomban, hiszen éppen a strukturális segélyek jelentenék az EU-tagság legkézzelfoghatóbb előnyeit az átlagos lengyel állampolgár számára - írta a Rzeczpospolita brüsszeli tudósítója. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

SZFE: Vidnyánszkyra hivatkozva mégis lemondott egy nyilvános beszélgetést Stumpf István kormánybiztos

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Zsákutcába vezet a klímaváltozás, de van még esély kifarolni

Szegeden kitaláltak valamit a szén-dioxid hasznosítására

Szegeden kitaláltak valamit a szén-dioxid hasznosítására