Tetszett a cikk?

A személyi jövedelemadó (szja) jövő évre meghirdetett csökkentése elmarad, a reálkereset szinten marad jövőre - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter szerdán. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke ugyanakkor nem tekinti véglegesnek a jövő évi személyi jövedelemadóval kapcsolatos bejelentést. A pártelnök egy interjúban ráadásul utalt arra, hogy koalíciós válsághoz is vezethet, ha nem csökken az szja.

"Az SZDSZ nem tud eltekinteni adócsökkentő programjától" - reagált a pénzügyminiszter bejelentésére Kuncze Gábor. A szabad demokrata politikus az elmúlt időszakban többször kiállt az adócsökkentés mellett, hangoztatva, hogy az SZDSZ számára ez olyan prioritást jelent, amelytől nem tudnak eltekinteni a koalíciós kormányzás hátralévő részében. Az SZDSZ választási programjában kétkulcsos szja-táblát javasolt: a magánszemélyek jövedelemadója 18 százalék lenne évi 2,4 millió forintos jövedelemhatárig, a fölött pedig 36 százalék. Kuncze egy csütörtök reggeli rádióműsorban felvetette azt a kérdést, hogy van-e értelme az SZDSZ koalícióban való maradásának, ha a párt adócsökkentő programja nem valósul meg; a pénzügyminiszter szerint azonban ezért még nem indokolt „koalíciós helyzetről” beszélni.
Az Országgyűlés tavaly a személyi jövedelemadóban 2003-ra 650 ezer forintig 20 százalékos, 650 ezer és 1 millió 350 ezer forint között 30 százalékos, efelett pedig 40 százalék adókulcsot határozott meg; 2004-re az alsó kulcs 18, a középső 26, a felső 38 százalékra módosult volna, 800 ezer és 1,5 millió forintos jövedelemhatárokkal.
László Csaba szerint az adókedvezmények eltörlése összesen 120-130 milliárd forint megtakarítást jelent majd a költségvetésnek. Az eltörlésre váró kedvezményeket azonban nem részletezték.
A 23 százalékos áfa kulcs alá kerül a háztartási energia, a gáz nélkül, és a személyszállítás is. Az áfa kulcs 25-ről 23 százalékra csökkentését az üzemanyagok, az alkohol és a dohányáruk jövedéki adójában kompenzálják, így áruk nem változik - mondta a pénzügyminiszter. A gépjármű adó is ilyen konstrukcióban növekszik, így annak értéke sem változik jövőre. A cégautó-adót megduplázzák, az off-shore adó 3-ról 4 százalékra emelkedik. Az öko-adók 22 milliárd forinttal emelik meg a költségvetés bevételeit.
53 milliárd forinttal növeli majd a bevételeket az ápolásbiztosítási járulék bevezetése, amit a munkavállalók fizetnek majd, s mértéke a bruttó bér 1 százaléka lesz. Kiadási oldalon 140 milliárd forinttal csökkentik a központi költségvetési szervek kiadásait. Az EU-s transzferek a kiadásokat duplán, a bevételeket egyszeresen növelik. Az EU-befizetések 122 milliárd forintot tesznek majd ki 2004-ben.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
140 km/h-val repeszt a DJI új drónja

140 km/h-val repeszt a DJI új drónja

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Négyes karambol miatt lezárták a Ferihegyi repülőtérre vezető utat

Közös vakcina-gyárat nyithat Ausztria és Dánia Izraelben

Közös vakcina-gyárat nyithat Ausztria és Dánia Izraelben