A személyi jövedelemadó (szja) jövő évre meghirdetett csökkentése elmarad, a reálkereset szinten marad jövőre - jelentette be László Csaba pénzügyminiszter szerdán. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke ugyanakkor nem tekinti véglegesnek a jövő évi személyi jövedelemadóval kapcsolatos bejelentést. A pártelnök egy interjúban ráadásul utalt arra, hogy koalíciós válsághoz is vezethet, ha nem csökken az szja.

"Az SZDSZ nem tud eltekinteni adócsökkentő programjától" - reagált a pénzügyminiszter bejelentésére Kuncze Gábor. A szabad demokrata politikus az elmúlt időszakban többször kiállt az adócsökkentés mellett, hangoztatva, hogy az SZDSZ számára ez olyan prioritást jelent, amelytől nem tudnak eltekinteni a koalíciós kormányzás hátralévő részében. Az SZDSZ választási programjában kétkulcsos szja-táblát javasolt: a magánszemélyek jövedelemadója 18 százalék lenne évi 2,4 millió forintos jövedelemhatárig, a fölött pedig 36 százalék. Kuncze egy csütörtök reggeli rádióműsorban felvetette azt a kérdést, hogy van-e értelme az SZDSZ koalícióban való maradásának, ha a párt adócsökkentő programja nem valósul meg; a pénzügyminiszter szerint azonban ezért még nem indokolt „koalíciós helyzetről” beszélni.
Az Országgyűlés tavaly a személyi jövedelemadóban 2003-ra 650 ezer forintig 20 százalékos, 650 ezer és 1 millió 350 ezer forint között 30 százalékos, efelett pedig 40 százalék adókulcsot határozott meg; 2004-re az alsó kulcs 18, a középső 26, a felső 38 százalékra módosult volna, 800 ezer és 1,5 millió forintos jövedelemhatárokkal.
László Csaba szerint az adókedvezmények eltörlése összesen 120-130 milliárd forint megtakarítást jelent majd a költségvetésnek. Az eltörlésre váró kedvezményeket azonban nem részletezték.
A 23 százalékos áfa kulcs alá kerül a háztartási energia, a gáz nélkül, és a személyszállítás is. Az áfa kulcs 25-ről 23 százalékra csökkentését az üzemanyagok, az alkohol és a dohányáruk jövedéki adójában kompenzálják, így áruk nem változik - mondta a pénzügyminiszter. A gépjármű adó is ilyen konstrukcióban növekszik, így annak értéke sem változik jövőre. A cégautó-adót megduplázzák, az off-shore adó 3-ról 4 százalékra emelkedik. Az öko-adók 22 milliárd forinttal emelik meg a költségvetés bevételeit.
53 milliárd forinttal növeli majd a bevételeket az ápolásbiztosítási járulék bevezetése, amit a munkavállalók fizetnek majd, s mértéke a bruttó bér 1 százaléka lesz. Kiadási oldalon 140 milliárd forinttal csökkentik a központi költségvetési szervek kiadásait. Az EU-s transzferek a kiadásokat duplán, a bevételeket egyszeresen növelik. Az EU-befizetések 122 milliárd forintot tesznek majd ki 2004-ben.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Négy fegyveres rángatta ki Hadházyt a közmédia székházából

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Egészséges akar lenni? Kezelje helyén az érzelmeit

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan