Tetszett a cikk?

Mintegy 611 milliárd forint névértékű jelzáloglevél volt forgalomban az idén június végén a magyar piacon, a kibocsátók által közzétett adatok szerint.

Az MNB adatai szerint a forgalomban lévő éven túli államkötvények állománya május végén mintegy 6.324 milliárd forint volt, a június végén forgalomban lévő jelzáloglevelek állománya így ennek majdnem egytizedét teszi ki. A jelzáloglevelek mintegy kétharmadát (névértéken 402,5 milliárd forint) az OTP Jelzálogbank Rt. bocsátotta ki, 30,5 százalékát (névértéken 186,6 milliárd forint) az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt., 3,6 százalékát (21,9 milliárd forint) pedig a HVB Jelzálogbank Rt. A legnagyobb nyilvános jelzáloglevél kibocsátó az FHB. Az OTP Jelzálogbanknak is van nyilvános kibocsátása ugyan, de a jegyzés során az OTP Bank-csoport elsőbbséget élvező tagjai rendszerint lejegyzik a teljes mennyiséget.
A három kibocsátóval szembeni összes követelés a kamatokkal együtt 920,641 milliárd forintot tett ki, amivel szemben 1.065,5 milliárd forint értékű rendes és pótfedezet, illetve pótfedezetként felhasználható érték állt. E szerint a jelzáloghitelek átlagos fedezettsége a június végi adatok alapján 116 százalék volt. A fedezettségi mutató az FHB esetében 119 százalék, az OTP Jelzálogbanknál 113 százalék, a HVB Jelzálogbanknál pedig 145 százalék. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában

Titkos úti céllal indítanak repülőjáratokat Ausztráliában

A boltok forgalmának csökkenése is mutatja, baj van a magyar gazdaságban

A boltok forgalmának csökkenése is mutatja, baj van a magyar gazdaságban

Megmutatta az Audi új csúcsterméke, mit tud az autópályán – videó

Megmutatta az Audi új csúcsterméke, mit tud az autópályán – videó