A jövő májusban EU-taggá váló államok a csatlakozás pillanatától kezdve nem élvezhetik tovább az eddig kapott támogatásokat - állítja a tekintélyes brit hetilap, a The Economist legutóbbi száma, amely szerint ezek az országok immár maguk is segélynyújtók.

Bár az EU-normák szerint ezek az országok még mindig szegények, az igazán komoly gazdasági nehézségeket már maguk mögött hagyták - véli a The Economist. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy mára nem csak a támogatások élvezői, hanem folyósítói is lettek. Soros György, aki a közép-európai térség legbefolyásosabb magántámogatója, tovább folytatja támogatási politikáját, de az eddigi évi 32 millió dollár helyett jövőre csak 10 milliót szán erre. A Soros által alapított Nyitott Társadalom Intézet a térségben olyan országokat támogat, ahol a demokratikus és kisebbségi jogok, valamint a közigazgatás megfelelően működnek. Soros szerint az EU-csatlakozással ezek az értékek tovább erősödnek, és háttérbe szorítják a segélyek szükségességét.
A '90-es években a közép-európai és balti országok 18 milliárd dollárt kaptak az Európai Uniótól, az Egyesült Államoktól, a Világbanktól, a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és az ENSZ Fejlesztési Programjától - összegzi a hetilap. Mostanra azonban az ENSZ Fejlesztési Programjának befizetőivé váltak, és csupán Litvánia és Lettország nem törlesztette még a hiteleit az IMF-nek. Ugyanakkor a Világbank is jelentősen csökkentette a térségnek szánt kölcsöneit, és az Egyesült Államok - amely korábban a kétoldalú kölcsönök legnagyobb folyósítója volt - kijelentette, hogy a közép-európai régió országainak és a balti térségnek nincs többé szüksége segélyekre.
Az EU a csatlakozó országoknak ebben az évben 3 milliárd eurót folyósít, a belépés után pedig egyszeri segélyként 5 milliárd eurót kapnak mezőgazdasági fejlesztésre, noha addigra ők is befizetői lesznek az unió költségvetésének. Ezen kívül az EU elvárja az új tagoktól, hogy 2006-ra saját költségvetésükből a GDP 0,39 százalékát fejlesztési segélyekre különítsék el. Ez önmagában is nagy érvágást jelent az új tagoknak, de még ennél is nagyobb gondot jelent, hogy hogyan tudják ezt hatékonyan felhasználni. Csehország és Szlovákia éppen ezért azt tervezi, hogy az ENSZ segítségét veszi igénybe a segélyezéshez. A világszervezet szerint elsősorban a Balkán térsége, Ukrajna, Moldávia, a Kaukázus és Közép-Ázsia térsége igényli leginkább a támogatást. A közép-európai országok szintén hasonlóan gondolkodnak, mert érdekük, hogy a tőlük keletre lévő, egykori szovjet tagállamok gazdasági, politikai stabilitása mielőbb helyreálljon, és ennek érdekében fogják kérni, hogy az Európai Unió a támogatásra szánt forrásait abba az irányba folyósítsa - írja a The Economist.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Kis tuninggal is, milyen gonosz karaktert kapott ez a Volkswagen Touareg

Kis tuninggal is, milyen gonosz karaktert kapott ez a Volkswagen Touareg

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért

Rabszolgatörvény: baloldali diplomások tüntetnek a munkásokért