Tetszett a cikk?

A magyar villamosenergia-piac liberalizációjának kezdete óta eltelt 8 hónapban 51 feljogosított fogyasztó vált le a közüzemi ellátásról és lépett ki a szabadpiacra - mondta Kaderják Péter, a Magyar Energia Hivatal (MEH) főigazgatója pénteken.

Az 51 feljogosított szolgáltató fogyasztása éves szinten 5,7 terawattóra (TWh) villamos energia, ami az ország összes fogyasztásának 18 százaléka. A főigazgató szerint a piacra lépett fogyasztóknak 6-12 százalékos villamosenergia-költségmegtakarítást jelent a szabad piac, ez éves szinten elérheti a hatmilliárd forintot is.
A 100 gigawattóra (GWh) feletti fogyasztók esetében gyakorlatilag teljes a piacra lépés aránya, a kisebbek esetében lineárisan csökken. A 40-50 GWh fogyasztási nagyság közötti cégek "lógnak ki" a sorból, itt a tendenciánál jóval alacsonyabb a piacra lépési arány. E cégek között - Magyar Posta Rt., Magyar Cukor Rt., Ferihegyi Repülőtér - magas a több telephellyel rendelkezők száma. Miután az új uniós direktíva szerint jövőre minden nem lakossági fogyasztó számára megnyílik a piac, várható, hogy a telephelyek szétaprózottsága, mint akadály megszűnése után ezek a cégek is piacra lépnek. A MÁV Rt., a BKV Rt., a Magyar Posta Rt. és a nagy áruházláncok együtt újabb legalább 1,5 TWh szabad piaci éves keresletet jelentenek majd.
A főigazgató szerint kínálati oldalon, az áram-nagykereskedelmi verseny kialakulásának legjelentősebb gátját a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) és a jelentősebb erőművek, illetve az egyes importőrök között - a privatizáció során megkötött - hosszú távú áramvásárlási szerződések jelentik.
Kaderják Péter azonban kiemelte, hogy a hivatal megítélése szerint a piacnyitás első fél évének pozitív tapasztalatai alátámasztják, hogy a 2003 elején életbe léptetett jogszabályok működőképes és alapvetően megfelelő keretet biztosítanak az egységes uniós villamos energia piaca megteremtését célul tűző EU-direktíva végrehajtásához. A jelenlegi törvényi kereteken belül, az alacsonyabb szintű jogszabályok EU követelményekhez igazításával ütemesen és szabályozott módon lehet a 2007. július 1.-ére előirányzott teljes piacnyitáshoz eljutni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
37 méteres Nazca-macskára bukkantak Peruban

37 méteres Nazca-macskára bukkantak Peruban

Az OTP vezérhelyettese szerint nincs gond, amíg tisztességes a verseny

Az OTP vezérhelyettese szerint nincs gond, amíg tisztességes a verseny

Lopás miatt körözték, a Dunán csípték el a szentendrei M. Györgyöt

Lopás miatt körözték, a Dunán csípték el a szentendrei M. Györgyöt