Tetszett a cikk?

A magyar, a cseh és a lengyel jegybank elnöke szorgalmazza, hogy az Európai Unió lazítson az euróövezethez való csatlakozás feltételein - jelentette hétfőn a Financial Times Deutschland (FTD) című német lap. A jegybankelnökök mindenekelőtt a valutaárfolyamok ingadozási sávjának szűkítését kifogásolják.

Az euró bevezetése két évig feltételezi a tagságot az euróövezet előszobájában, az ERM-II árfolyam-mechanizmusban. Pedro Solbest, az EU pénzügyi biztosát májusban úgy idézték, hogy "a pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a plusz-mínusz 2,25 százalékos korábbi sávot használja majd az alkalmasság megítélésénél". A korábbi sáv az első európai átváltási mechanizmus, az ERM-I. ingadozási sávja volt, a jelenlegi ERM-II.-ben a sáv plusz-mínusz 15 százalékos.
Az árfolyam-mechanizmus esetében még mindig a széles sávban gondolkodunk, és nem a 2,25 százalékosban - mondta az FTD-nek Leszek Balcerowicz, a lengyel és Járai Zsigmond, a magyar jegybank elnöke. Zdenek Tuma, a cseh jegybank első embere arra figyelmeztetett, hogy "nagyon gyorsan kiszorulhatunk a sávból". Az FTD szerint a közép-európai jegybankok elnökei vitába bocsátkoznak az Európai Bizottsággal és az Európai Központi Bankkal (EKB), miközben éppen kezdődnek a tárgyalások az ERM-II-höz való csatlakozásról. Magyarország 2004 májusában kíván csatlakozni az árfolyam-mechanizmushoz.
A német lap szerint azzal, hogy az Európai Bizottság és az EKB a plusz-mínusz 2,25 százalékos sávot szorgalmazza a 15-15 százalékos helyett, megpróbál nyomást gyakorolni a csatlakozó országok jegybankjaira és kormányaira: az euró fogadására készülve az árfolyamokat óvniuk kell az ingadozásoktól. Miközben az elmúlt tíz hónapban a cseh korona jegyzése az euróval szemben többé-kevésbé stabil volt, a magyar valuta árfolyama júniusban és júliusban hevesen ingadozott.
Balcerowicz szerint a szűk sáv úgyszólván rögzített árfolyammal egyenlő, és "szükségtelen árfolyamkockázatokkal terhelhet meg bennünket". Zdenek Tuma az egész árfolyam-mechanizmust bírálta, mondván, ez egy új valutarezsim. Emlékeztet arra az időszakra, amikor a legtöbb valutát a német márkához kötötték. Manapság azonban más világban élünk. Egyértelmű, hogy a rendszert rugalmasabbá kell tennünk - fogalmazott. Tuma ugyanakkor azt is kijelentette: Csehország alapvetően olyan helyzetben van, hogy a korona árfolyamát stabilan tudja tartani.
Caio Koch-Weser, az EU gazdasági és pénzügyi bizottságának új elnöke a Financial Times hasábjain a múlt héten azt fejtegette, hogy a jövőre csatlakozó tíz ország közül egyesek "túlságosan derűlátó" menetrendet határoztak meg az euró bevezetésére. Az illetékes utalt az érintett országok tetemes államháztartási hiányára, egyes esetekben a magas munkanélküliségre, valamint arra, hogy most már nehéz olyan bevételekre szert tenniük, mint amilyenek a korábbi privatizációkból folytak be. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak

48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk

Ünneprontó vírus: Európában az idei karácsony nem lesz olyan, mint amilyet megszoktunk

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora