Tetszett a cikk?

A frankfurti székhelyű Európai Központi Bank (EKB) belső anyagaiban az idei évre szóló, az EU-ra vonatkozó inflációs előrejelzését a korábbi 2 százalékról 2,1 százalékosra emelte, míg a jövő évre a júniusban kiadott 1,3 százalékos jóslat helyett 1,6 százalékos inflációt valószínűsít. Az EKB legközelebb decemberben ad ki hivatalos előrejelzést az infláció várható alakulásáról.

A belső jelentésről a sajtóhoz kiszivárgott hírek szerint a lépésre az EKB azért kényszerült, mert az energiaárak emelkedésével az euró gyengülése következett be az elmúlt hónapokban, és augusztusban az eurózóna inflációja az EKB által elfogadott 2 százalék fölé emelkedett. Maga Wim Duisenberg, az EKB elnöke sem zárta ki a 2,1 százalékos inflációt, bár ő néhány napja úgy fogalmazott, hogy lesznek hónapok 2,1 százalékos inflációval, de lesznek 1,9 százalékosak, azaz az idén 2 százalék körüli lehet a pénzromlás az övezetben. Elemzői vélemény szerint az inflációs helyzet némi romlása az eurózónában elveszi a kamatcsökkentés esélyét, a kamatszint marad. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Tagadta a bűnösségét a férfi, aki megpróbált megerőszakolni egy nőt a VII. kerületben

Újabb építkezés indul Budapest belvárosában, eltűnik a Fontana-ház

Újabb építkezés indul Budapest belvárosában, eltűnik a Fontana-ház

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban

Krimit forgatnak a Nyíregyházi Állatparkban