Tetszett a cikk?

A hazai vegyipar zászlóshajójának számító BorsodChem Rt. Romániában is terjeszkedni kíván, miközben tartják magukat a társaság lehetséges eladásáról szóló spekulációk.

A BorsodChem érdeklődik az állami kézben lévő romániai vegyipari csoport, az Oltchim S.A. privatizációjában való részvétel iránt – mondta a hvg.hu-nak Kovács F. László, a BorsodChem vezérigazgatója. Kovács szerint a társaság megvizsgálja az Oltchim privatizációs pályázatán való indulás lehetőségét, de hivatalos döntés a kérdésben egyelőre még nem született. A cégvezető szerint a BorsodChemen kívül két másik befektető is érdeklődik, amelyek közül az egyik meg nem erősített hírek szerint a Lukoil orosz olajipari óriás.
A petrolkémiai és műanyagipari alapanyagok gyártásával foglalkozó romániai cégben jelen pillanatban 56,02 százalékos tulajdonnal bíró privatizációs ügynökség, az APAPS tervek szerint még az ősszel meghirdetné részvénycsomagjának eladását. Az Oltchim privatizációja tavaly már egyszer kudarcba fulladt, miután az akkori tender győztesének kihirdetett kanadai bányaipari tárasaság, az Exall Resources nem fizette ki határidőig a 160 millió dolláros vételárból a román államot megillető 10 milliót. Az újabb privatizációs pályázat előkészületei állítólag már megkezdődtek, és az Oltchim szeptember elején külön szervezeti egységbe rendezte a kifejezetten vegyipari profilú tevékenységeit.
A BorsodChem lehetséges akvizíciójának mozgatórugója valószínűleg az, hogy a borsodi társaság tovább kívánja növelni gyártókapacitását, és ezáltal költséghatékonyságát, mielőtt formálisan is az Európai Unió piacaira lép. Bár a jelenlegi, több mint 300 kilotonnás éves PVC-kapacitásával a BorsodChem már most piacvezetőnek számít a közép-kelet európai térségben, a cég további növekedést tervez. Kazincbarcikai telephelyén tavaly kezdte meg azt a 2006-ig tartó fejlesztési programot, ami többek között a bútor- és építőipari alapanyagént használatos MDI és TDI jelenleg 60 kilotonnás termelését emelné 140, illetve 80 kilotonnára a következő három évben. Az összesen körülbelül 80 milliárd forint értékű programba beletartozik a BorsodChem PVC-kapacitásának 400 kilotonnára emelése is. A fejlesztések költségének nagyjából a felét a cég saját forrásokból fedezi, míg Kovács szerint a BorsodChem a nemrégiben felvett 100 millió eurós banki hitel döntő többségét is erre a célre fordíthatja.
Piaci hírek szerint a BorsodChem romániai tervei mögött valójában a társaságban 89 százalékos tulajdonrésszel rendelkező osztrák Vienna Capital Partners (VCP) áll, amely eddig csak Magyarországon szerzett vegyipari érdekeltségeket. Itthon azonban egész vegyipari birodalmat épített ki - a BorsodChem többsége mellett a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Rt.-ben is rendelkezik egy 31,4 százalékos csomaggal és 2,8 százalék erejéig a MOL Rt.-be is bevásárolt idén júniusban. A TVK megszerzéséért a MOL-lal folytatott felvásárlási harcban a VCP-t többször is az a vád érte, hogy orosz befektetőket képvisel Magyarországon: kezdetben a Sibur ügynökének vélték, majd miután az orosz cég kiszállt a BorsodChemből, sokan a Lukoilt kezdték sejteni a VCP mögött.
A BorsodChem, illetve a VCP romániai tervei mindenesetre hatással lehetnek azokra a spekulációkra, amelyek a borsodi társaság eladásáról szólnak és az utóbbi hónapokban az egekbe röpítették a már jó ideje alvó papírnak számító BorsodChem részvények árát. A kisbefektetők korábbi információi szerint a VCP kiszállna a BorsodChemből, és valószínűleg már a vevőt is megtalálta. Kézenfekvő azonban a kérdés: valóban értékesítené-e a VCP a BorsodChemet egy lehetséges romániai bevásárlás előtt?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A HBO lehozta a Sipos Pál-sztori szerzőjével készült interjút, ami teljesen kimaradt az Epipo-filmből

A HBO lehozta a Sipos Pál-sztori szerzőjével készült interjút, ami teljesen kimaradt az Epipo-filmből

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Az amerikaiak fele azt hiszi, már most 5G-s iPhone-t használ

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója

Elkapta a koronavírus-fertőzést a Szent János Kórház főigazgatója