Tetszett a cikk?

A magyar euró-csatlakozást nagyban befolyásolhatja, hogy Csehország és Lengyelország nem tervezi a közös európai valuta 2009 előtti bevezetését.

Lengyelország és Csehország egyelőre nem kívánja teljesíteni a közös valuta bevezetésének költségvetési kritériumát, legalábbis ez áll az Európai Unió részére elküldött előcsatlakozási gazdasági programjukban (PEP). Az euró bevezetésének egyik feltétele, hogy az adott ország költségvetési hiánya ne haladja meg a teljes nemzeti össztermék (GDP) 3 százalékát, Csehország azonban 4, Lengyelország pedig 3,4 százalékos hiánnyal számol a 2006-os esztendőre, ezért az euró bevezetése ott 2009-nél hamarabb nem várható. A fentiek teljesítésén túl más kritériumok, így az árstabilitás megteremtése, az árfolyam-stabilitás és az infláció 2,4 százalék alá csökkentése is gondot jelenthet majd számos tagjelölt – köztük hazánk - számára.
Magyarország előcsatlakozási programjában 2005-re vállalta az uniós feltételek teljesítését, a cseh és lengyel csúszás miatt azonban hazánkban is késhet az euró bevezetése, az Unió ugyanis eddig is az egy csoportba sorolt országok együttes kezelését preferálta. Szakértők ehhez hozzáteszik: az euró bevezetése a közép- és kelet-európai államokban a maastrichti kritériumrendszer teljesítésén túl elsősorban bizalmi és politikai kérdés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Judit is elkapta a koronavírust

Varga Judit is elkapta a koronavírust

Új rekord: bőven 500 km/h felett száguldott a leggyorsabb közúti autó

Új rekord: bőven 500 km/h felett száguldott a leggyorsabb közúti autó

Óriási üzletet jelentett be az Intel: eladja a NAND-memória részlegét

Óriási üzletet jelentett be az Intel: eladja a NAND-memória részlegét