Tetszett a cikk?

A külföldi befektetőket hidegen hagyja az itthon egyre terebélyesedő brókerbotrány: német és angolszász elemzők szerint a magyar befektetési piac és pénzügyi szabályozás nemzetközi megítélése nem romlott a K and H Equities Rt. ügyének kirobbanása óta.

„Hasonló botrányok időről időre minden piacon tapasztalhatók, és a K and H esetének nincs hatása a magyarországon befektetők stratégiájára” – mondta a hvg.hu-nak Thomas Chadwick, a Merril Lynch Global Securities londoni elemzője. A magyar banki piaccal foglalkozó Chadwick szerint az ügy nem rombolta le az itthoni befektetési piac iránti nemzetközi bizalmat. Ralph Luther, a körülbelül 30 millió eurót kezelő német Berenberg Magyar Budapest Fund alapkezelője szerint a K and H-ügy szimpla pénzügyi bűncselekmény, amely nincs hatással a magyar piac fundamentális jellemzőire.
„Bár házon belül sokat beszéltünk róla, érdekes módon a mi ügyfeleink részéről sem voltak különösebb reakciók” – foglalta össze tapasztalatait a K and H csoportban résztulajdonos holland ABN Amro egyik londoni munkatársa. Szerinte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSzÁF) és a kormány között részben a K and H eset miatt élesedő politikai viták sem adnak okot aggodalomra a pénzügyi szabályozás hazai rendszerének működésével kapcsolatban. „Bár az angolszász bankrendszerben ezt másképp csinálták volna” – tette hozzá a holland bank név nélkül nyilatkozó munkatársa.
A K and H botrány higgadt külföldi megítélése a Magyarországra áramló külföldi befektetések szempontjából mindenképpen jó hír, bár az elemzők véleménye szerint a reakciók alakításában nagy szerepet játszott az, hogy a külföldi sajtó nem foglalkozott nagyobb terjedelmben az esettel. A külhoni alapkezelők és egyéb befektetők egyébként is mással vannak elfoglalva: a Berenberg elemzője szerint a brókerbotrány helyett inkább a hazai költségvetési vita és a négy legnagyobb tőzsdei cég körüli hírek keltették fel az érdeklődését az utóbbi hetekben. Luther szerint pár hónap múlva a hazai közvélemény is nagyrészt elfelejti majd az ügyet.
Ön szerint is így lesz?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Orbánnak is elénekelték az olasz 56-os dalt, a szerző most kitüntetést kap

Közel hatvanmillió forintnyi kábítószert foglaltak le a rendőrök egy buszon

Közel hatvanmillió forintnyi kábítószert foglaltak le a rendőrök egy buszon

Kiszivárgott: a Huawei Mate 40-nek is lesz Porsche-kiadása

Kiszivárgott: a Huawei Mate 40-nek is lesz Porsche-kiadása