Tetszett a cikk?

Összesen 51 millió koronás (400 millió forintos) büntetést szabott ki a cseh monopolellenes hivatal (UOHS) a Billa és a Julius Meinl üzletláncok csehországi képviseletére kartell jellegű együttműködés miatt. Az áruházláncok egyezetett módon léptek fel több mint száz szállítójuk kárára.

A hivatal vizsgálata szerint a Billa és a Julius Meinl legkevesebb 2001. január 1. és 2002. április 22. között bizonyíthatóan egyeztetett módon lépett fel több mint 130 szállítójukkal szemben, s ezzel törvénytelen anyagi előnyöket szerzett - közölte csütörtökön Prágában a monopolellenes hivatal elnöke. Az elnök özlése szerint a két társaság "igen érzékeny kereskedelmi adatokat cserélt ki rendszeresen egymás között azzal a céllal, hogy a szállítók kárára nyereséget szerezzenek". A monopolellenes hivatal döntése végleges.
A Billának 28 millió, míg a Julius Meinlnek 23 millió koronás büntetést kell fizetnie. A Julius Meinl azonnal bejelentette, hogy nem ért egyet a monopolellenes hivatal döntésével, s azt megfellebbezi. A Billa vezetése úgy nyilatkozott, hogy a döntést nem fogják kommentálni.
A cseh piacon jelenleg 11 üzletlánc van jelen. A cseh monopolellenes hivatal történetében ez a második legmagasabb kiszabott büntetés. Idén október elején szintén kartell megállapodás miatt a hivatal 273 millió koronás (kétmilliárd HUF)büntetéssel sújtotta a Benzina, Shell, Agip, Conoco és az ÖMV üzemanyagot forgalmazó társaságokat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
WHO: Lehet, hogy soha nem lesz tökéletes koronavírus-vakcina

WHO: Lehet, hogy soha nem lesz tökéletes koronavírus-vakcina

A világhírű magyar tudós, akiből nem tudott kémet csinálni a kommunista belügy

A világhírű magyar tudós, akiből nem tudott kémet csinálni a kommunista belügy

Ukrajna olimpiát rendezne

Ukrajna olimpiát rendezne