Tetszett a cikk?

A forint csütörtök reggel 8,95 százalékon állt a sáv erős oldalán a bankközi devizapiacon, 33 bázisponttal gyengébben a szerda délutáni pozíciójánál. A forint lassan egy hete gyengül, elemzők szerint viszont továbbra is vannak kamatcsökkentési várakozások a piacon, így a forint a tovább is gyengülhet.

Az eurót csütörtökön reggel 257,00/10 forinton jegyezték, egy forinttal drágábban a szerdai 256,00/25 forintos zárójegyzésnél. Kaposi Zsolt, az OTP Bank Rt. elemzője elmondta: a rövid távú hozamok még nem emelkedtek eléggé, tükrözve, hogy a piac még nem zárja ki a kamatcsökkentést. Hozzátette, hogy ebben szerepet játszhat, hogy a jegybankelnök elégedetten nyilatkozott az árfolyamról, valamint a legutóbbi, szeptemberi 4,7 százalékos kedvező inflációs adat. "E szerint gyengébb forint mellett is maradhat alacsony az infláció" - mondta Kaposi. Kiemelte, hogy a jegybank a jelzések szerint kitart a kamatszint mellett, tovább napolja a kamatcsökkentést, a rövid lejáratú hozamok tovább emelkedhetnek, a forint pedig tovább gyengülhet.
Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője úgy látja, hogy a kamatcsökkentési várakozások lassan eltűnnek a piacról. Az elemző megjegyezte, hogy a jegybank az elmúlt napokban az inflációs várakozásokat hűtötte, amikor egy konferencián Hamecz István, az MNB ügyvezető igazgatója a vállalati szektor vezetőinek figyelmét a nettó (az ÁFA- és adóváltozások egyszeri hatása nélküli) infláció elsőbbségére hívta fel a figyelmet. "A piacon abban egyetértés van, hogy jövőre átmeneti hatások miatt emelkedik az infláció, 2005-re viszont a várakozások újra a fogyasztói árak növekedési ütemének csökkenését tartalmazzák" - tette hozzá Nyeste. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

Brazíliában meghaladta a hárommilliót a fertőzöttek és a százezret az elhunytak száma

Kirúgták a brit férfit, majd másnap 1 millió fontot nyert a lottón

Kirúgták a brit férfit, majd másnap 1 millió fontot nyert a lottón

191 ezer foglalkoztatott után érvényesítettek adókedvezményt júniusban

191 ezer foglalkoztatott után érvényesítettek adókedvezményt júniusban