Tetszett a cikk?

Nyilvános számháborút vív a részvényesek meggyőzése érdekében a Pannonplast Rt. vezetése és a társaságban kisebbségi tulajdonos Karsai Holding Rt. a novemberi rendkívüli közgyűlés előtt.

„A mérlegadatok magukért beszélnek” – foglalta össze véleményét a hvg.hu-nak Fehér Erzsébet, a Pannonplast igazgatóságának elnöke Karsai Bélának, a Karsai Holding (KH) tulajdonosának a Pannonplast gazdálkodásáról nemrégiben tett kritikus nyilatkozataival kapcsolatban. A legnagyobb hazai műanyagipari cég vezetősége kedden közleményben is visszautasította Karsai kritkáját, mert a szöveg szerint annak „megalapozatlansága, illetve az ily módon kifejtett hitelrontó képessége elérte azt a pontot, ahol már a Pannonplast Rt. gazdálkodása jelentős, akár számszerűsíthető hátrányokat is szenved.”
A Pannonplast 12,7 százalékát birtokló KH tulajdonosa nyilatkozataiban arról beszélt, hogy a Pannonplast problémái már az egész iparágra kezdenek rossz fényt vetni Magyarországon, amely a helyi beszállítók pozíciójának romlásához vezethet. Karsai szerint a Pannonplast túlzottan eladósodott, és hatékonysági mutatói kedvezőtlenek. Az idei első félévben a Pannonplast üzemi eredménye 211 millió forint volt, ami 68 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest. A társaság nettó eredménye pedig a tavalyi 194 millió forintos profittal szemben 917 milliós veszteséget mutat. Mónus Ágnes, a KH szóvivője szerint nyilatkozataival a társaság a Pannonplast részvényeseinek kíván segíteni abban, hogy eldönthessék, mennyire volt sikeres a társaság utóbbi időben végzett munkája és a vezetőség stratégiája. Szerinte Karsai Béla fenntartja állításait és bízik abban, hogy a többi Pannonplast-részvényes is egyetért vele.
„Karsai Béla egy versenytárs, a részvényeseinknek pedig nem lehet érdekük, hogy egy rivális stratégiai befektető részt vegyen a társaság irányításában” – mondta Fehér. Szerinte Karsai a Pannonplast gazdálkodását negatívan értékelő nyilatkozataira a társaság mérlegadatainak részletes vizsgálata adhat megfelelő választ. A Pannonplast közleménye szerint az igazgatóság a szükséges reorganizációs terveket elkészítette és „minden reménye megvan arra, hogy belátható időn belül az elvégzett változtatások hatásaként jelentkező kedvező fordulatot számokkal is alátámassza.”
Kérdés, hogy a cég jelenlegi vezetőiben, vagy Karsaiban bíznak-e jobban a Pannonplast részvényesei. Karsai rendkívüli közgyűlést hívott össze november 3-ára, ahol tervei szerint a jelenleg hat fős igazgatóságból négy főt, köztük Fehér Erzsébetet is visszahívna, és két új tagot delegálna a testületbe. A KH a Pannonplast áprilisi éves közgyűlésén is próbálkozott már az igazgatósági tagok leváltásával, de akkor az együtt 23,26 százalékos szavazati joggal rendelkező Britton Capital and Consulting Kft. és a Pevdi Divat Kft. ellenszavazatain megbukott a javaslat.
Most azonban több esélye lehet a sikerre Karsainak, hiszen bizonytalan, hogy egyáltalán szavazhat-e részvényeivel a novemberi közgyűlésen a K and H Equities Rt. ügyében elhíresült Britton és a vele tulajdonosi kapcsolatban állónak vélt Pevdi. A két befektetési társaság ugyanis a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSzÁF) korábbi állásfoglalása szerint nem szabályszerűen szerzett befolyást idén tavasszal a Pannonplastban. A novemberi szavazás kérdésében ezért mind a Pannonplast igazgatósága, mind pedig a KH írásban kérte a PszÁF véleményét, amely egyelőre még nem született meg.
A Britton ugyanakkor bejelentette, hogy a tőzsdén keresztül értékesítené 12,11 százalékos Pannonplast-csomagját. A bejelentés meglepte a többi részvényest, hiszen a Britton alig pár nappal korábban tett javaslatot arra, hogy a Pannonplast közgyűlésén szavazzanak a társaság 12,5 százalékos szavazati korlátjának megszüntetéséről. A Britton papírjait megvásárló befektetőkenk mindenesetre október 27-éig be kell jegyezniük részesedésüket a Pannonplast részvénykönyvébe, ha szavazati joggal részt akarnak venni a társaság novemberi közgyűlésén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggeszti miskolci beruházását a Lufthansa

Felfüggeszti miskolci beruházását a Lufthansa

"Az idő nem a javunkra játszik, ledarálódik a kárpátaljai magyarság" – Fedinec Csilla, Ukrajna-szakértő a HVG Teraszon

"Az idő nem a javunkra játszik, ledarálódik a kárpátaljai magyarság" – Fedinec Csilla, Ukrajna-szakértő a HVG Teraszon

Dráguláshoz, orvoshiányhoz és hosszú várólistához vezethet az egészségügyi reform

Dráguláshoz, orvoshiányhoz és hosszú várólistához vezethet az egészségügyi reform