Tetszett a cikk?

Mintegy fél százalékkal esett hétfőn reggel a rubel árfolyama a dolláréhoz képest, mivel a kereskedők körében megugrott a dollár iránti kereslet. Mindez azt követően történt, hogy szombaton az orosz hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz olajkonszern elnökét.

A rubel árfolyama a pénteki 29,9156 dollárról hétfőn 30,0750 dollárra esett annak hatására, hogy a bankok gyorsan lezárták dollárpozícióikat, és keményvalutákra álltak át. Az egyik bankszakember szerint a tőkekivonás mértéke jelentősen meghaladja a tőkebehozatalét, és ez pánikot váltott ki a piacon. Hodorkovszkij letartóztatása az erős orosz országkockázatra, illetve a jogrendszer kérdőjeleire figyelmezteti a befektetőket - véli az Aton Capital értékforgalmi társaság illetékese. A MICEX-en, az egyik legnagyobb orosz tőzsdén az árfolyamok a hétfői kereskedés kezdetekor 12,6 százalékkal estek; a Jukosz-papírok vesztesége ugyanitt 19 százalékos, míg az RTS-tőzsdén 16 százalékos volt.
Nem érinti a Mol és a Jukosz szerződéses kapcsolatát az, hogy előzetes letartóztatásba helyezték az orosz olajcég első emberét - mondta a Mol kommunikációs igazgatója vasárnap. Ferencz I. Szabolcs azt is közölte: az orosz cég írásban biztosította a Molt, hogy eleget tesz minden szerződéses kötelezettségének; ennek alapján semmilyen kőolaj-ellátási problémára nem kell számítani az országban.
Mihail Hodorkovszkijt egy moszkvai bíróság szombat este helyezte előzetes letartóztatásba, miután az orosz főügyészség csalás, okirat-hamisítás, sikkasztás és adócsalás miatt vádat emelt ellene. Az ügyészek közölték, hogy vádjaik a 40 éves Hodorkovszkijra mint a Jukosz vezetőjére és mint magánszemélyre egyaránt vonatkoznak. A Jukosz olajkonszern képtelennek nevezte a szombaton őrizetbe vett vezetője ellen felhozott vádakat, ugyanakkor közleményben tudatta: a beruházókkal és hitelezőkkel szemben fennálló kötelezettségeinek teljes mértékben eleget tesz. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így érhetjük el a legvágyottabb énünk

Így érhetjük el a legvágyottabb énünk

Gulyás Gergely: A védekezés eredményessége és tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá

Gulyás Gergely: A védekezés eredményessége és tesztek száma közötti összefüggést semmi nem támasztja alá

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók

Szkafanderes tudósok szippantották ki az első ismert amerikai lódarázsfészket - fotók