Tetszett a cikk?

Rekordösszegű nyereményt sorsol ezen a héten az állami kézben lévő Szerencsejáték Rt., és ezzel várhatóan rekordösszegű bevételhez juttatja a költségvetést. A kormány mégis privatizálná a vállalatot.

A magyar lottótörténet legnagyobb nyereménye, 4 milliárd 360 millió forint ütheti a markát annak, aki ezen a héten egyedül találja el az ötöslottó bűvös számait. A 35. hete növekedő nyeremény reményében egyre többen rohamozzák meg a Szerencsejáték lottózóit, amelyek pénteken és szombaton kora estig tartanak nyitva – mondta a hvg.hu-nak Somorai László, a cég szóvovője. Ezen a héten a hazai nyeremény európai rekordnak is számít: a legjelentősebb lottótársaságok közül ugyanis - forintra átszámítva - az olaszországi 3,2 milliárdot, a spanyol 2,3 milliárdot, az angol 2,1 milliárdot, a német pedig „csak” 1,3 milliárdot kínál főnyereményként.
Somorai szerint itthon legalább 14 millió mezővel vesznek részt a játékosok ezen a héten, ami legalább hárommillió embert jelent. A társaság pedig valószínűleg több mint 2 milliárdos bevételre tesz szert néhány nap alatt. A bevételek Somorai szerint a sorsolás közeledtével egyre inkább növekednek: míg hétfőn 76,5 millió származott az ötöslottó-szelvények eladásából, kedden 182,2 millió, szerdán pedig már 235,6 millió.
A hatalmas bevételekből az egyedüli tulajdonos, az állam is nagyot kaszál: a Szerencsejáték teljes árbevételének nagyjából egyharmadát fizeti be a költségvetés kasszájába különféle adók és járulékok formájában. A Szerencsejáték a számsorsolásos játékok nyereményeinek kifizetése után megmaradó bevétel 18 százalékát fizeti be játékadó címén, és ehhez jön még a sportfogadási és egyéb játékokra – pl. Tippmix és Luxor – kivetett 24 százalékos speciális adó is. Tavaly ez összesen legalább 34 milliárd forintos bevételt jelentett az államkasszának, miután a szerencsejáték-vállalat a tervezett 82 milliárdos éves árbevételt túlszárnyalva 102 milliárd forintos bevételt ért el.
Idén a cég még nagyobb, körülbelül 110 milliárd forintos árbevételre számít – mondta Somorai, és az első félévben ebből már 50 milliárd be is folyt. A halmozódó rekordnyeremény vonzereje azonban tovább növelheti a bevételeket: a főnyeremény összege ugyanis a 7 milliárd forintot is meghaladhatja, ha a szabályok szerint legfeljebb 52 hétig halmozódó nyereményt a jövő tavasszal lejáró határidő előtt nem sikerül kisorsolni.
A tíz legnagyobb hazai adófizető között szereplő Szerencsejáték azonban a kormány tervei szerint nem maradna teljes állami tulajdonban: a jövő évi költségvetési törvényjavaslat a tartósan állami kézben maradó részvénycsomag arányát 50 százalék plusz egy szavazatra csökkentené. Ezáltal a majdnem 50 százaléknyi kisebbségi csomag magánbefektetőkhöz kerülne, bár az értékesítés várható idejét és módját még nem dolgozta ki a kormány. A Pénzügyminisztérium (PM) hvg.hu-nak adott tájékoztatása szerint eddig csak az eladás elvi lehetősége merült fel, és korai bármiféle konkrét tervről beszélni. Hírek szerint viszont már többször szóba került a társaság bevezetése a Budapesti Értéktőzsdére.
Salgó István, a PM állami vagyonért felelős helyettes államtitkára egy napilap beszámolójában azt mondta, két ok szól a társaság eladása mellett: egyrészt egy magántulajdonban lévő cég hatékonyabban és jobban tud működni piaci környezetben - a szerencsejáték-szervezéshez kapcsolódó állami monopóliumok mellett amúgy is indokolatlan 100 százalékos állami tulajdonban tartani a céget. Másrészt a Szerencsejáték kisebbségi csomagjának eladásával az elkövetkezendő évek nyereségét tudná előre beszedni az állam. Salgó szerint az állami kontroll viszont a magánosítást követően is megmaradna.
Jelenleg tisztán állami tulajdonban lévő szerencsejáték-társaságok leginkább Európa északi részén működnek, páldául Norvégiában, Svédországban és Finnországban. Vegyes tulajdonban vannak a lottócégek Ausztriában és Franciaországban, Csehországban és Nagy-Britanniában viszont csak magántulajdonban álló vállalatok foglalkoznak szerencsejátékkal.
A hazai befektetőknek is igen vonzóak lennének a Szerencsejáték részvényei: a magyar lottópiacon monopóliummal bíró cégnek háromszáz lottózóból álló saját értékesítési hálózata is van. Nyeresége évek óta rohamosan növekszik, így önmagában már a lehetséges osztalékok értéke is vonzóvá tehetné a társaságot a hazai befektetők között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Menthetetlennek tűnik 2020 a turizmusban

Menthetetlennek tűnik 2020 a turizmusban

Michelle Obama a depressziójáról beszélt

Michelle Obama a depressziójáról beszélt

Bekapcsolva maradjon-e a vírusirtó, amikor játszunk a számítógépen?

Bekapcsolva maradjon-e a vírusirtó, amikor játszunk a számítógépen?