Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa hétfői ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 9,5 százalékos szintjét.

A Monetáris Tanács szerint a várhatóan javuló fundamentumok és a 250-260 forint/euró közötti árfolyamszint mellett elérhetőnek látszik a 2005. év végi 4 százalékos inflációs cél. Ugyanakkor a tanács nem kívánja monetáris szigorítással ellensúlyozni a jövő évi adóintézkedések egyszeri árszintnövelő hatásait, mert úgy értékeli: remény van arra, hogy ezek az intézkedések nem veszélyeztetik a 2005. évi inflációs cél elérését.Az MNB kis mértékben csökkentette idei inflációs prognózisát, a jövő évit viszont emelte. A jegybank tájékoztatása szerint idén decemberben a korábban várt 5,2 százalék helyett 5,1 százalék lesz a 12 havi infláció, míg az éves átlagos áremelkedés a korábban vártnak megfelelően 4,6 százalékot fog elérni. Az MNB a jövő évi végi, decemberi inflációs prognózist 5,8 százalékról 5,9 százalékra emelte, míg az éves átlagos áremelkedés várható értékét 6,5 százalékról 6,6 százalékra tette.A jegybank mérsékelte idei és növelte a jövő évi GDP prognózisát. A jelentés szerint 2003-ban 2,9 százalékkal emelkedik majd a bruttó hazai termék, szemben a korábbi 3,2 százalékkal, míg a 2004-es korábbi 2,7 százalékos prognózist emelték 3,2 százalékra. Először hirdettek meg 2005-ös előrejelzést, amely 3,6 százalék.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Covid-fertőzésben hunyt el egy budapesti háziorvos

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával

A Kreml elmagyarázta, Putyin miért nem oltatta be magát az orosz vakcinával